fbpx

ФБР и МИ5 предупредиха за „нарастващата дългосрочна“ заплаха от Китай

В първата си съвместна изява шефовете на MI5 и ФБР предупредиха за нарастващата дългосрочна заплаха от Китай за интересите на Обединеното кралство, САЩ и съюзниците в Европа и по света, съобщава Ройтерс.

Генералният директор на MI5 Кен Маккалъм изтъква, че службата вече е „удвоила ограничените доскоро усилия срещу тревожната дейност на Китай“, добавяйки, че се провеждат седем пъти повече разследвания, отколкото през 2018 г.

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че китайското правителство „представлява най-голямата дългосрочна заплаха“ за икономическата и националната сигурност за Обединеното кралство, САЩ и съюзниците в Европа.

Китайското правителство се опитва да моделира света, като се намесва в нашата политика (и тази на нашите съюзници, трябва да добавя)“, изтъква Рей, като по думите му Пекин се е намесил пряко в изборите за Конгреса в Ню Йорк тази година, тъй като не искат да бъде избран кандидат, който е бил критик и бивш протестиращ на площад Тянанмън.

Рей предупреждава, цитиран от Ройтерс, че китайското правителство „представлява дори по-сериозна заплаха за западния бизнес, отколкото дори много опитни бизнесмени осъзнават“ и е „настроено да краде технологии“.

Според Рей хакерската програма на китайското правителство е „по-голяма от тази на другите големи държави взети заедно“.

През изминалата година Обединеното кралство е споделило разузнавателна информация с 37 държави, за да им помогне да се защитят от кибершпионаж, изтъква Маккалъм, добавяйки, че през май те са прекъснали сложна заплаха, насочена към критични аерокосмически компании.

Говорейки за Тайван, който Китай смята за провинция, Рей предупреждава, че Китай може да се опита да го превземе насилствено и ако това се случи, „това ще представлява едно от най-ужасните бизнес прекъсвания, които светът някога е виждал“.

„Широко разпространеното предположение на Запада, че растящият просперитет в Китай и увеличаването на свързаността със Запада автоматично ще доведат до по-голяма политическа свобода, страхувам се, се оказа напълно погрешно“, подчертава Маккалъм.

Ройтерс допълва, че от централата на MI5 в Лондон двамата ръководители на службите за сигурност са дали многобройни примери за проблеми, свързани с Китай, молейки аудитория, включваща бизнесмени и учени, да бъдат предпазливи и да си партнират с ФБР и MI5, за да могат да имат подходящи разузнавателни данни за тази заплаха.

Китайски представител опровергава твърденията, наричайки ги напълно безпочвени, а изброените факти „преследване на сенки“,съобщава още агенцията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"