fbpx

Финансовият министър обяви край на данъчния терор над малките фирми

На брифинг финансовият министър Асен Василев представи новите си заместници и коментира уволнението на шефката на НАП Галя Димитрова.

Василев обяви и че е сменил директора на Агенция „Митници“ Георги Костов, бивш главен секретар на МВР. На негово място е назначен Павел Тонев, който има 20 години стаж в системата на митниците, като е минал през всички нива.

Министърът коментира, че въпреки взетите мерки, след доклад на ОЛАФ, българските митници все още не отговарят на критериите на Европейския съюз и заради това България ще трябва да възстанови 55 млн. евро в европейския бюджет.

Относно освобождаването на шефката на НАП Асен Василев изтъкна, че това е станало заради системно неизпълнение на служебните задължения. 

Една от причините по думите му е допуснатият теч на данни на 15 юли 2019 г., когато НАП бе ударена от хакерска атака. Димитрова тогава не прекрати отпуска си, тъй като бил планиран отдавна. 

Василев обясни още, че неговите данни показват, че от 2017 г. до 2020 г. в НАП се наблюдава системна ниска събираемост на ревизионните актове. Даде и числа – от актове за малко над 4 млрд. лв., са събрани едва малко над 2,25 млрд. лв., което е около 55%. Оказва се, че има и изключителна ниска потвърждаемост на актовете – 66%, като веднъж издадени, те много бързо падат на втора инстанция в НАП или пред съда.

Служебният министър се ангажира от днес приходната агенция, оглавено от новия си директор Румен Спецов, да обърне погледа си към големите данъкоплатци и да „се махне терора върху малките“. Фокусът щял да бъде и върху тези компании, които ползват държавен ресурс – през обществени поръчки или концесии например, както и към техните подизпълнители. Анализът показал изключителни липси при събираемостта в този приходен сектор. 




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"