fbpx

Г7 решиха да прекратят финансирането на проекти за изкопаеми горива

Ръководителите на седемте най-мощни икономики поемат задължението да сложат край още от тази година на финансирането на проектите, свързани с развитието на изкопаемите енергоресурси и „до 2035 г. призводството на електроенергия да стане предимно декарбонизирано“. Това е първото голямо споразумение между тях, пише Capital.fr*.

Ние поемаме задължението до 2035 г. производството на електроенергия да стане в голямата си част декарбонизирано“, заявиха те в декларация, публикувана след срещата на министрите по енергетиката и климатичните промени, състояла се в Берлин. За постигането на тази цел страните се ангажират да „подкрепят ускоряването на отказа от използването на въглищата в световен мащаб“ и „да прилагат с бързи темпове технологиите и политиките, необходими за прехода към една чиста енергия“.

За първи път седемте индустриални сили (САЩ, Япония, Канада, Франция, Италия, Обединеното кралство и Германия) поемат съвместно задължението за постигане на такава цел. Министрите обещаха също така да прекратят до края на 2022 г. финансирането в чужбина на проектите, свързани с разработването на изкопаеми енергоресурси, които не предвиждат използването на технологии за улавяне на въглерода.

Тази декларация стана възможна след коренната промяна в позицията на Япония, последната страна от групата, която отказваше да се анжгажира по този въпрос. Двадесетина страни, между които и останалите от Г7, вече подписаха декларация в този дух през миналия ноември по време на срещата по климатичните промени (COP 26) в Глазгоу.

Ключовата роля на Япония

Добре е, че Япония, която осигурява най-голямото финансиране в света за разработването на изкопаемите суровини, се присъедини към другите страни от Г7“, коментира Алден Мейер, експерт от E3G. Държавите от Г7 припомниха също така общата си цел да прекратят всички преки субсидии за изкопаемите суровини до 2025 година.

Да се възнаграждава с инвестиции поведение унищожително за климата… е абсурдно и този абсурд трябва да бъде ликвидиран“, коментира германският министър на икономиката, Роберт Хабек, по време на пресконференцията след срещата. Според неправителствената оргавизация Oil Change International, между 2018 и 2020 г. само страните от Г20 са финансирали такива проекти със 188 млрд. долара, най-вече чрез многостранните банки за развитие.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"