fbpx

Гърция отчита добър сезон, хотелите първо вдигат цените, след това правят отстъпки за привличане на повече туристи

Цените за почивка в гръцките хотели са високи, от време на време се появяват специални оферти с отстъпки, а през следващата година престоят в тях ще се повиши с още 8-15%. Това посочва в интервю за ТАСС управляващият директор на Tez Tour Greece Димитрис Харитидис.

Цените на хотелите в Гърция сега са доста високи, те не са паднали, въпреки че някои хотели правят някои специални оферти“, обяснява Харитидис. „Хотелите на гръцките острови бият всички рекорди по приток на туристи. В Ираклио и Ханя на о-в Крит, островите Родос и Кос, Йонийските острови и Атина  – навсякъде има ръст, въпреки че има и оплаквания, че туристите не харчат толкова пари, колкото биха искали.“

Една от причините Харитидис вижда в системата ол инклузив. „Все пак ол инклузивът е проблем, защото хората остават в хотелите и не излизат по ресторанти и не харчат излишни пари там“, обяснява той. Но все пак, по думите му, в Гърция има рекорден наплив и парични постъпления. В къщото време расте броят и на хората, които избират да наемат къщи и апартаменти чрез Airbnb. Въпреки рекордите, хотелите не винаги са с достатъчна заетост, особено през август, отбелязва още експертът.

Като цяло сега се говори, че в света се появява нова тенденция: чуждестранните туристи предпочитат да пътуват през сезон, когато температурите на въздуха не са толкова високи и цените на хотелите са много по-ниски, отколкото през юли и август“, коментира още Димитрис Харитидис. По думите му този август някои популярни хотели дори са направили отстъпка, тъй като са вдигнали много цените си миналата година и тази отстъпка не променя значително бюджета, така че те все още ще бъдат на печалба.

Хотелите повишават цените с 8% до 15% за догодина Според мен това е значително увеличение, така че ще видим какво ще бъде търсенето през следващата година, защото много хотели казват, че е по-добре да се вдигнат сега цените, а след това да се направят специални оферти, които да повишат натоварването, вместо първоначално да бъдат определени ниски цени“, коментира още той.

Според него много туристи се оплакват, че почивките в Турция са поскъпнали много. „Казват, че редица добри хотели в Турция едва ли не са по-скъпи от гръцките. Испания винаги е била скъпа, Хърватия също е неоправдано скъпа и въпреки че цената на настаняването в гръцките хотели расте, все още те са достъпна дестинации“, обясня Харитидис.

Той не смята, че изключително горещото време в Гърция това лято, е проблем за туристите. „Въпреки жегата, морето не прегря“, казва директорът. „Водата на островите е много приятна и охлажда, но например в Кипър и турската Анталия няма такова нещо.“ Според Харитидис туристическият сезон няма да се удължи заради жегите. „По принцип западните туроператори имат полети до Гърция до началото на ноември. Нашите последни самолети от балтийските държави ще летят на 30 октомври, а германците и всички останали летят до първата половина на месец ноември. И след това няма накъде повече да се удължава сезонът, тъй като в някои хотели самите работниците не искат да удължат работата си още един месец, тъй като казват, че са изморени, така че това също е проблем”, отбелязва още директорът на Tez Tour Greece в интервю за ТАСС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"