fbpx

Газпром се насочва към петролния бизнес след огромните газови загуби

След годишната загуба от 7 млрд. долара, руският газов гигант „Газпром“ увеличава дейността си в петролния бизнес, за да компенсира по-слабата търговия с природен газ през последната година, съобщава Ройтерс.

Поради дълбокия разрив между Русия и Запада заради конфликта в Украйна, държавната компания пострада от загубата на европейския газов пазар, който някога бе източник на около две трети от приходите му от газ.

През миналата 2023 година газпром намали и производството на природен газ с 13% – до годишно дъно за всички времена от 359 милиарда кубични метра, спад от 412,94 bcm през 2022 г.

В същото време петролният клон на Газпром, Газпром нефт, се справя по-добре от компанията майка благодарение на процъфтяващия петролен бизнес. Сега Gazprom Group, чрез своето подразделение Gazprom Export, се опитва да повиши експозицията си към петролния бизнес и да увеличи обработката на азиатски сорт петрол ESPO, както и износ на сибирски лек петрол, изтъква Ройтерс, позововайки се на свои източници.

Руският износ на петрол носи стабилна печалба за Москва през последните две години въпреки санкциите на Запада, тъй като Русия успя да насочи доставките към Индия и Китай.

Gazprom Export, който преди 2022 година е малък износител на петрол, увеличава износа на петрол през втората половина на 2023 г. и планира да увеличи още повече доставките през 2024 г., посочват източниците на Ройтерс.

Руското тихоокеанско пристанище Козмино е ключов изход за износа на суров петрол на Газпром. Износът на петрол от ESPO Blend осигурява едни от най-добрите приходи за руските производители на петрол в сравнение с други маршрути, благодарение на първокласното качество на сорта и близостта до основните клиенти в Азия.

Петролните товари на Газпром от Козмино са скочили от между 30 000 метрични тона и 50 000 тона на месец миналата година до около два до три 100 000-тонни кораба на месец тази година, според източниците, цитирайки данни за износа. Тези количества се доставят в допълнение към износа на Газпром Нефт, който също е износител на петрол от ESPO Blend.

През май тази година Газпром за първи път натовари и 80 000 тона сорт Siberian Light от Новоросийск, посочват източниците на агенцията, добавяйки, че компанията планира да продължи да разнообразява доставките си на петрол.

Добивът на кондензат на Газпром също се очаква да нарасне, след като през май компанията започна производство в Уренгойското нефтено находище, което се очаква да произвежда 1,5 милиона тона кондензат годишно.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"