fbpx

ГЕРБ готови да поискат забрана служебният кабинет да тегли нов дълг

Очаквано, депутатите от ГЕРБ обявиха на брифинг в кулоарите на Народното събрание, че ще внесат предложение за налагане на мораториум върху поемането на нов дълг, докато не се приеме бюджетът за следващата година, в който новите управляващи да поемат отговорност пред избирателите по въпроса.

Това им бе заръчано при вчерашната среща на лидера Борисов с членовете на парламентарната група на ГЕРБ.

Те обявиха, че за разлика от предишни години хората са станали много толерантни към поемането на нови и нови дългове, което непрекъснато правело служебното правителство, а това щяло да „загроби“ бъдещите поколения, съобщава „Дневник“.

Бившият финансов и здравен министър Ананиев коментира, че в момента не се налага поемането на нов дълг, тъй като към края на ноември бюджетът е на излишък, вероятно така ще завърши и годината и затова няма да се постигне записаният в закона за бюджета дефицит от 4.6 млрд. лв.

По думите на Ананиев, оставащата към момента сума от 700 млн. лв. до достигането на този таван не е част от него, а е буфер, заложен от ГЕРБ миналата година заради очакването, че може да се наложи използването му при задълбочаване на ковид кризата.

Сред причините да не се тегли нов дълг е това, че във фискалния резерв към края на ноември има 12 млрд. лв., което осигурява изпълнението на бюджета. Ананниев изтъкна още, че ГЕРБ винаги са теглили държавен дълг само когато е носил доходност и сме получавали приходи в бюджета.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"