fbpx

Германия е намалила с над 32% вноса на природен газ през 2023 година

Германия е намалила вноса си на газ с 32,6% през 2023 г., главно защото е спестила енергия и е изнасяла по-малко, съобщава енергийният регулатор, цитиран от Ройтерс.

Години преди това Германия е основен клиент на руски тръбопроводен газ, но след началото на войната в Украйна от края на 2022 г. тя започна да изгражда плаващи терминали за внос на втечнен природен газ от световния пазар, за да компенсира.

Съобщението на агенцията Bundesnetzagentur, използвала предварителни данни за доставките, изтъква, че Германия е внесла 968 тераватчаса (TWh) природен газ през 2023 г. От тях 43% идват от Норвегия, 26% от Холандия и 22% от Белгия.

Износът на газ от Германия към нейните съседи, по-рано логично предвид обилния приток на руски внос през Украйна и Балтийско море и ролята й на дистрибутор в Европа, е спаднал с 63% през 2023 година. 187 TWh от регистрирания износ през 2023 г., спад от 499 TWh година по-рано, са изпратени предимно до Чехия, Австрия и Холандия.

Усилията за икономии и мекото време са ограничили националното потребление на газ през 2023 г. с 5% до 810 TWh. Промишлеността е реализирала по-активни спестявания в процесите си, докато домакинствата спестяват по-малко, тъй като по-голямата част от тяхното потребление на топла вода и газ за готвене е статично.

В момента газоснабдяването е комфортно, съобщават от регулатора, като се допълва, че хранилищата са запълнени на 91%. „Това е много добра основа за оставащите зимни месеци“, се казва още в съобщението, цитирано от Ройтерс.

Спадът на руския енергиен износ за Европа през 2022 г. първоначално предизвика рязко покачване на цените на енергията, но спестяванията и алтернативите помогнаха за ограничаване на цените миналата година.

Референтната цена на газа за ден напред падна с 68% на годишна база до 41 евро за мегаватчас (MWh) през 2023 г. и в момента се движи малко над 30 евро, информира още Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"