fbpx

Германия улесни законово инсталирането на солари по балконите

Парламентът в Германия прие законови поправки, позволяващи на собствениците на апартаменти и наемателите да инсталират слънчеви системи на балконите си, част от стремежа на страната да увеличи усвояването на тази енергийна форма.

Реформите, приети късно в четвъртък, позволяват така наречената „привилегирована мярка“ в закона за наемане и собственост на имоти, за да се разрешат включващи се соларни устройства, което затруднява наемодателите и асоциациите на собственици на апартаменти да блокират инсталирането им без обосновка.

По този начин правото на събиране на слънчева енергия е законово закрепено. Това е осезаема защита на климата и вероятно допълнително ще увеличи приемането на енергийния преход“, изтъква в изявление Карстен Кьорниг, ръководител на асоциацията за слънчева енергия BSW, цитиран от Ройтерс.

Промените вероятно ще имат особено въздействие в страна, в която повече от половината население живее под наем, и ще помогнат на столицата Берлин да постигне целта си да покрие 80% от енергийните нужди от възобновяема енергия до 2030 г.

Те ще се прилагат за системи с капацитет до 2000 вата, които често се използват за намаляване на сметките за електричество на домакинствата, уточнява министерството на икономиката, като добавя, че няма да има незабавна необходимост от смяна на електромери.

След скока на цените на енергията, последвал инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. и прекратяването на зависимостта на Германия от руския газ, Германия все повече се насочва към възобновяеми енергийни източници.

Търсенето на соларни системи за балкони, които обикновено струват между 500 и 1500 евро нарасна миналата година. Около 550 000 устройства работят, половината от които са инсталирани през 2023 г., показват данни на асоциацията за слънчева енергия BSW.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"