fbpx

Германо-френски спорове бавят енергийните промени в ЕС

Противоречията между Франция и Германия относно бъдещата конкурентоспособност на техните индустрии ще бъде сред централните теми на дискусият по време на днешната среща в Люксембург нао министрите на енергетиката на ЕС, информира Ройтерс.

Тя се провежда в контекста на предложеното през март тази година от Европейската комисия преразглеждане на правилата, управляващи пазарите на електроенергия в блока, след като Европа преживя много високи цени на енергията през 2021 г. и 2022 г. Новите правила се стремят да защитят потребителите от нестабилните пазари на изкопаеми горива с преминаване към по-дългосрочни, договори с фиксирана цена.

Напредъкът му към закон обаче се спира от спор, съсредоточен около съдържанието само на един член – 19b, който разяснява как държавната помощ може да се използва за финансиране на енергийни проекти. Берлин се опасява, че Франция, с огромните си ядрени мощности, ще може да предложи такива договори на централите си, позволяващи след това да използва излишните приходи, генерирани от тези договори, за субсидиране на индустрията си.

В същото време Германия е на ръба на рецесия, след като загуби достъп до обилните доставки на евтин руски газ, на които разчиташе години наред. Берлин очаква икономиката да се свие с 0,4% тази година, тъй като индустриалното му производство продължава да се свива.

Останалите страни членки на съюза са разделени. Страните от Централна и Източна Европа, които имат собствени амбиции за ядрена експанзия, подкрепят Франция. На страната на Германия са Белгия, Дания, Люксембург, Австрия и др.

И двете държави от ЕС са предложили множество опции от юни. Испания, която е ротационен председател на ЕС до края на годината, се опита да намери компромис и в един момент предложи изцяло премахване на член 19б.

Министрите ще обсъдят последната версия от миналата седмица, в която Испания измени предложението „да съсредоточи обхвата си върху схеми за пряка ценова подкрепа за инвестиции в нови съоръжения за производство на електроенергия“, което прави съществуващия ядрен капацитет на Франция недопустим.

Дипломати от ЕС казаха, че виждат решение само на президентско ниво, но разговорите между френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц не дадоха осезаеми резултати миналата седмица, добавя още Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"