fbpx

Германската роботика се оплаква от жестоката конкуренция на Китай

Нарастващата конкуренция от страна на Китай тежи върху перспективите пред германската роботизирана индустрия, която вече се бори с намаляващи поръчки в слабата местна икономика, заявява представител на инженерната асоциация VDMA пред Ройтерс.

Конкуренцията е жестока“, казва Франк Конрад, ръководител на отдела за роботика и автоматизация на VDMA, в коментари, публикувани в понеделник. „Много китайски доставчици са се разраснали силно на вътрешните си пазари и сега навлизат в Европа.“

Германия, известна с инженерната си сила, която някога е била пионер в много технологии, сега се справя с икономически спад, предизвикан от високите разходи за енергия и високите лихвени проценти, както и от недостатъчните инвестиции поради бюрокрация.

Чуждестранните поръчки са основният двигател за растежа на германската индустрия за роботи и автоматизация, казва Конрад. Вътрешните поръчки са намалели с 15% на годишна база през първите четири месеца на тази година, докато тези от чужбина са се увеличили с 21%.

Основни играчи в секторите са контролираният от Китай производител на фабрични роботи Kuka и Siemens AG бизнес за индустриална автоматизация.

VMDA е намалила наполовина годишната си перспектива за продажби в сектора, според данни, с които Ройтерс разполага. Сега очаква ръст от 2% до 16,5 милиарда евро (17,7 милиарда долара) продажби през 2024 г., приблизително на нивото от миналата година.

През 2023 г. секторът отбелязва ръст на продажбите с 13% на фона на покачването на поръчките след пандемията. Тазгодишните продажби до момента все още се поддържат от силния прием на поръчки от предходната година, добавя Конрад.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"