fbpx

Германският енергиен микс рискува да се замърси през първата неядрена зима

Производителите на електроенергия в Германия се подготвят за първата си зима без ядрена енергия, след като страната затвори последните си останали реактори в началото на 2023 г. на фона на продължаващите усилия за модернизиране на енергийната си система, отбелязва Ройтерс в свдой коментар.

Германските власти избраха да затворят последните останали реактори в страната през април, тъй като въпреки че те генерираха стабилни обеми електроенергия с малко или никакви емисии, властите предпочетоха да разширят доставките на възобновяема енергия, вместо да направят допълнителни инвестиции в ядрения парк.

Ядрената енергия постепенно губи дял в микса за производство на електроенергия в Германия от години, като приносът й към общата електроенергия в страната спадна от над 14% през 2015 г. до около 6% през 2022 г. и почти нула за 2023 г. като цяло.

На годишна база затворените тази приблизително 8,1 гигавата (GW) ядрени мощности са компенсирани от увеличения на производствения капацитет от слънчеви и вятърни обекти, показват данни от мозъчния тръст Ember. Въпреки това, тъй като производството от слънчева енергия – вторият по големина източник на чиста електроенергия в Германия след вятъра – ще намалее тази зима поради намалената дневна светлина, общото производство на чиста електроенергия в Германия изглежда ще намалее, точно когато нивата на потребление на енергия се повишават от по-високото търсене на отопление.

В резултат на това германските производители на електроенергия може да бъдат принудени да увеличат производството от изкопаеми горива като въглища и природен газ, повишавайки емисиите от енергийния сектор в процеса.

През първите девет месеца на 2023 г. германското производство на чиста и задвижвана от изкопаеми горива електроенергия е спаднало спрямо същия период на 2022 г., главно поради намалялото търсене на енергия от индустрията. Производството на чиста електроенергия е намаляло с 5,6% спрямо същия период на 2022 г., докато производството на изкопаеми горива е спаднало с 21% до най-ниската кумулативна сума за този период поне от 2017 г.

Постоянно високите цени на електроенергията на едро са ключово ограничение за общото производство, тъй като германската индустрия се въздържа да плаща цени на едро, които остават със 160% над средните за 2019 г., въпреки спада с над 80% от пика през 2022 г., показват данните на LSEG. Въздействието на това намалено потребление на промишлена енергия е очевидно от данните за производството на ключови енергоемки сектори.

Производството на химикали и торове в Германия – преди това поддържано с изобилен и евтин природен газ – е спаднало до най-ниските си общи стойности от повече от десетилетие през 2023 г., тъй като производителите намалиха производството, показват данни, събрани от LSEG. Производството на автомобили, стомана, батерии и турбини също е съкратено, което доведе до очаквано рязко свиване в най-голямата икономика в Европа тази година.

За да се опитат да подкрепят индустриалното възстановяване, енергийните фирми са подложени на натиск да намалят разходите за електроенергия и са предприели стъпки за увеличаване на производството на евтина възобновяема енергия до рекордни нива тази година. Въпреки това общото производство на слънчева електроенергия в Германия исторически спада с над 80% от септември до декември поради рязко намалените часове дневна светлина.

Тъй като слънчевата енергия представлява над 20% от общото производство на електроенергия в Германия през всеки от последните пет месеца, такъв сериозен спад в производството на чиста електроенергия вероятно ще затегне общите доставки на електроенергия, точно както германските домакинства и предприятия увеличават търсенето на топлина през най-студените месеците от годината.

За да компенсират по-ниската слънчева мощност, комуналните услуги ще се стремят да увеличат максимално производството на вятърна енергия, което се увеличава през зимните месеци поради по-високите скорости на вятъра.

Но за да допълнят периодичния характер на вятърната енергия и да гарантират, че общото производство на електроенергия се повишава заедно с търсенето, енергийните фирми вероятно също ще стимулират производството от въглищни и газови централи, които могат да бъдат регулирани нагоре и надолу за кратко време, за да балансират потребностите на националния пазар на енергия.

По-високото производство на изкопаеми горива на свой ред ще доведе до увеличени емисии на електроенергия, което може да подкопае усилията на Германия да намали общото замърсяване, но може да е неизбежно предвид липсата на неемитираща чиста енергия от ядрените реактори на страната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"