fbpx

Глобална минна компания се освобождава от въгледобива си

Anglo American* е наела три банки за продажбата на активите си, свързани с производство на въглища за стомана, които анализаторите оценяват на около 5 милиарда долара и е част от по-широко преструктуриране, с цел да се реагира на подхода на конкурента BHP, съобщава Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на Anglo Дънкан Уанблад анонсира преди два месеца продажбата на петте действащи въглищни мини, процес в рамките на по-широк план за освобождаване от по-малко доходоносни активи и фокусиране върху разширяване на производството на мед след неуспешния опит на BHP да поеме компанията.

В момента обаче, изтъква Ройтерс, компанията все още се бори с пожар, възпламенен в мината й Grosvenor в щата Куинсланд, като оценката на щетите и повторното отваряне вероятно ще отнеме няколко месеца.

Анонсирайки следващата фаза на продажбата, Anglo е наела Goldman Sachs, Morgan Stanley и Centerview Partners – всички преди това брокери на компанията – да помогнат с продажбата на активите, казаха двама източника.

Анализатори обръщат внимание, че пожарът в мина Grosvenor вероятно е засегнал момента на процеса на продажба и оценката на активите. Според Jefferies мината представлява около 30% от стойността от 4,5 милиарда долара, която брокерската компания приписва на стоманодобивния въглищен бизнес на Anglo.

През май Anglo заявиха, че преструктурирането, което включва също разделянето на неговите платинени активи в Южна Африка, продажбата или закриването на неговите никелови активи и разделянето или продажбата на подразделението за диаманти De Beers, ще бъде доста напреднало до края на 2025 г.

Въглищата, предназначени за металургията, които достигнаха рекордните 635 долара за тон през март 2022 г. на фона на опасенията за глобалните доставки след инвазията на Русия в Украйна, спаднаха до около 250 долара във днес.

Мината Grosvenor е произвела 2,797 милиона тона металургични въглища през 2023 г., което представлява 17% от въглищния добив на Anglo, според годишния отчет. През 2024 г. се очаква мината да произведе 3,5 милиона тона. Компанията е третият по големина износител на металургични въглища в света.

nglo American PLC е глобална минна компания с портфолио от минни и преработвателни операции и неразработени ресурси. Сегментите на Компанията включват De Beers, Copper, Platinum Group Metals, Iron Ore, Steelmain Coal, Nickel, Manganese и Crop Nutrient. De Beers се занимава с диамантен бизнес, който търгува и продава полирани диаманти и диамантени бижута чрез своите търговски марки. Неговите операции с желязна руда осигуряват на клиентите висококачествени продукти от желязна руда. В Южна Африка има 69,7% дял в Kumba Iron Ore, а в Бразилия притежава интегрираната операция Minas-Rio. Нейният бизнес със стоманодобивни въглища включва въглищните мини Moranbah и Grosvenor (и двете 88% собственост), разположени в Куинсланд, Австралия. В Manganese има 40% дял в съвместното предприятие Samancor и операциите му са разположени в Южна Африка и Австралия. Нейните никелови активи Barro Alto и Codemin (и двете 100% собственост) се намират в Бразилия и произвеждат фероникел.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"