fbpx

Годишната реч на фон дер Лайен: вятърна енергия и водород срещу доминацията на изкопаемите горива

Европейският съюз ще предложи мерки за ограничаване на приходите от евтини генератори на електроенергия и ще принуди фирмите за изкопаеми горива да споделят печалбите си от растящите цени на енергият. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в рамките на годишната си реч „За състоянието на Европейския съюз“, която произнася пред депутатите в Европейския парламент в Страсбург.

Тя идва в момент, в който европейските правителства влагат стотици милиарди евро в данъчни облекчения, дарения и субсидии, за да се опитат да овладеят енергийната криза, подхранвана от руската инвазия в Украйна, която повишава инфлацията, принуждава индустриите да спират производството и увеличава сметките на гражданите преди зимата .

В тези времена е погрешно да получаваме изключителни рекордни приходи и печалби, облагодетелствани от война и на гърба на нашите потребители. В тези времена печалбите трябва да се споделят и насочват към онези, които имат най-голяма нужда от тях“, изтъква фон дер Лайен в близо 45-минутната си реч.

По думите й блокът също така обсъжда горни граници на цените на енергията и работи за установяване на „по-представителна референтна“ цена за газ от влиятелния нидерландския газов хъб TTF, където цените на газа са скочили рязко.

Икономическите акценти в речта:

  • Енергийна независимост и компенсиране на бизнеса и домакинствата
  • Нови източници на енергия
  • Подпомагане на малките и средни предприятия
  • Образование и квалификация, преодоляване на липсата на кадри в съюза

Много сериозно внимание фон дер Лайен отдели на ситуацията в енергетикати и зависимостите на ЕС. На няколко пъти тя даваше примери за добри практики на страни от съюза

Изтъкна добрата работа на балтийските държави, за да сложат край на зависимостта си от Русия, инвестирайки в енергия от възобновяеми източници, в терминали за ВПГ и в междусистемни връзки.

Това струва много. Но зависимостта от руски изкопаеми горива излиза много по-скъпо. Трябва да се отървем от тази зависимост в цяла Европа, подчерта председателят на ЕК.

По думите й ЕС диверсифицира газовите доставки. Вместо Русия — надеждни доставчици: САЩ, Норвегия, Алжир и други. Миналата година руският газ представляваше 40 % от нашия внос на газ. Днес той е намалял до 9 % от газопроводния газ.

Фон дер Лайен посочи, че комисияте е наясно, че енергийните дружества са изправени пред сериозни проблеми с ликвидността на пазарите на фючърсни договори за електроенергия, което излага на риск функционирането на нашата енергийна система.

Ще работим с пазарните регулатори за облекчаване на тези проблеми, като изменим разпоредбите относно обезпеченията и предприемем мерки за ограничаване на нестабилността на цените в рамките на деня.

През октомври ще изменим временната рамка за държавна помощ, за да се даде възможност за предоставяне на държавни гаранции, като същевременно се запазят еднаквите условия на конкуренция.

Затова трябва да отделим доминиращото влияние на газа върху цената на електроенергията. За тази цел ще предприемем дълбока и всеобхватна реформа на пазара на електроенергия.

Тя определи като грешка това, че не сме се освободили от зависимостта си от петрола. Още по-лошо, секторът на изкопаемите горива бе силно субсидиран, отбеляза фон дер Лайен..

Само няколко визионери разбраха, че истинският проблем са самите изкопаеми горива, а не само тяхната цена. Сред тях бяха нашите датски приятели. Когато настъпи петролната криза, Дания започна да инвестира сериозно в използването на вятърната енергия.

Тя постави основите на водещата роля на вятърната енергия в енергийния сектор в световен мащаб и създаде десетки хиляди нови работни места. Това е пътят, по който трябва да поемем“, подчерта председателят на ЕК.

Другият горям акцент, поставен от нея е водородът, който по думите й може да се превърне в повратен фактор за Европа. По отношение на водорода трябва да преминем от нишов към масов пазар, убедена е фон дер Лайен.

Тя припомни, че с REPowerEU двойне е увеличена нашата цел: до 2030 г. да произвеждаме десет милиона тона водород от възобновяеми източници в Европейския съюз всяка година.

За да го постигнем, трябва да създадем посредник на пазара за водород с цел преодоляване на липсата на инвестиции и постигане на съответствие между предлагането и търсенето в бъдеще, заяви фон дер Лайен и обяви създаването на нова европейска банка за водород.

Тя ще съдейства за гарантиране на закупуването на водород от възобновяеми източници, като се използват по-специално средствата на Фонда за иновации. Тя ще може да инвестира 3 милиарда евро за подпомагане на изграждането на бъдещия пазар на водород.

Председателят на ЕК изтъкна, че бъдещата ни конкурентоспособност зависи от благоприятна бизнес среда, работна сила с подходящи умения и достъп до суровини, необходими за нашата индустрия. Тя е убедена, че трябва да бъдат премахнати пречките, пред които все още са изправени нашите малки предприятия, тъй като именно малките предприятия трябва да заемат централно място в сегашната трансформация, защото те са гръбнакът на дългогодишната индустриална мощ на Европа.

По думите й инфлацията и несигурността оказват особено голям натиск върху тях, затова комвисията ще предложи пакет от мерки за подпомагане на МСП.

Той ще включва предложение за единен набор от правила за данъчно облагане при извършване на стопанска дейност в Европа — наричан BEFIT. Това ще улесни развиването на стопанска дейност в нашия Съюз. Намаляването на бюрокрацията ще осигури по-добър достъп до динамиката на континенталния пазар.

Ще преразгледаме и Директивата относно забавените плащания, защото просто не е справедливо една четвърт от фалитите да се дължат на неплатени навреме фактури. За милиони семейни предприятия това ще представлява спасително въже в трудни моменти, подчерта още фон дер Лайен.

Тя открои и следващото предизвикателство пред което са изправени европейските предприятия – липсата на персонал. Равнището на безработица е по-ниско от всякога. Това е прекрасно. Но в същото време броят на свободните работни места достигна рекордно равнище.

Независимо дали става въпрос за шофьори на камиони, сервитьори или летищен персонал. Или пък за болногледачи, инженери или ИТ специалисти.

От хора с ниска квалификация до такива с висше образование — Европа има нужда от всички. Ето защо трябва да инвестираме много повече в образованието и повишаването на квалификацията. За целта искаме да работим в тясно сътрудничество с предприятията. Защото те най-добре знаят от какви специалисти ще имат нужда сега и за в бъдеще.

Фон дер Лайен обърна внимание и на необходимостта от привличане по-целенасочено на квалифицирани специалисти от чужбина, които да укрепят местните предприятия и растежа на Европа. Важна първа стъпка е да се подобри и ускори признаването на техните квалификации в Европа.

Защото Европа трябва да стане по-привлекателна за тези, които са специалисти в дадена област и искат да допринесат със знанията и уменията си. Ето защо предлагам 2023 г. да стане Европейска година на образованието, и най-вече на повишаването на квалификацията, изтъкна още председателят на ЕК.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"