fbpx

Готов е проектозаконът за колекторските фирми

Готов е проектът на закон за колекторските фирми, обяви вицепремиерът Корнелия Нинова. Тя изтъкна, че на практика това е първият изцяло нов закон, изготвен от кабинета „Петков“. Още днес той ще бъде внесен в Народното събрание.

Нинова не се съмнява, че проектът ще бъде приет, тъй като текстовете са съгласувани с формациите в управляващата коалиция.

Основните параметри в закона са:

1. Фирмите, които ще изпълняват тази дейност, ще подлежат на регистрация, до сега нямаше такава и абсолютно своеволно и от юридически, и от физически лица се събираха вземания.

2. Тези фирми ще трябва да имат капитал от 500 000 лв.

3. Освен това ще трябва да имат застраховка професионална отговорност, ако нанесат щета или вреда на някого, то тя да бъде покрита от тази застраховка.

4. Ръководството на тези фирми трябва да са неосъждани лица и такива, срещу които не се водят наказателни дела.

5. Те са длъжни преди да престъпят към каквото и да е действие да уведомят длъжника и да го поканят да изпълни доброволно задължението си.

6. Длъжникът има право да оспори това търсене.

7. Задължени са да не звънят и да не упражняват натиск и каквато и да е интервенция върху хората от 20 до 7 часа., както и в почивни, и в празнични дни. Следващото позвъняване да бъде не по-рано от два дни, без облепване на обществени места – домовете, блоковете на хората, с информация за техните задължения.

8. Колекторите нямат право да искат по-голяма сума от тази, която е в първоначалното задължение, т. е нямат право да начисляват онези много такси и комисионни, които събират за себе си и с което един дълг от 50 лв. става 500 лв. Само основното задължение и единствено лихвите за забавяне, които са законната лихва.

9. Законът предвижда при неизпълнение при тези задължения да има сериозни санкции и глоби. Глоба за физически лица от 5- до 15 хил. лв., за юридически и еднолични търговци от 10 до 50 хил. лв.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"