fbpx

Гръцките икономически неволи са вече минало

Гърция излиза на 20 август от така наречената рамка за засилено наблюдение на Европейския съюз, ход, който ще позволи на страната по-голяма свобода при провеждането на икономическата си политика, съобщава Ройтерс.

Гръцкото икономическо развитие и политика се наблюдават в рамката от 2018 г., след като Атина излезе от три международни спасителни програми на обща стойност над 260 милиарда евро от Европейския съюз и МВФ между 2010 и 2015 г.

След 12 години… една трудна глава за нашата страна е към своя край“, отбелязва финаносивят министър Христос Стайкурас. „Гърция се връща към европейската нормалност и вече няма да бъде изключение в еврозоната“, изтъква още той, цитиран от Ройтерс.

Атина изпълни по-голямата част от обещаните политически ангажименти и реформи и излизането й от рамката на 20 август е потвърдено с писмо от зам. председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис и комисаря по икономиката Паоло Джентилони.

Излизането на Гърция от засилено наблюдение ще означава повече свобода при прилагането на икономическата политика и ще доближи целта на страната да си върне статута на „инвестиционен клас“, коментира още Стайкурас.

След като излезе от спасителните програми през 2018 г., Гърция разчита единствено на пазарите за финансовите си нужди.

Рамката за наблюдение имаше за цел да гарантира непрекъснатото приемане на мерки за справяне с потенциални източници на икономически затруднения и структурни реформи в подкрепа на устойчивия икономически растеж.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"