fbpx

Грузинският закон за чуждите агенти и икономическата прелюдия към него

Съединените щати наложиха визови ограничения на десетки грузински граждани, обвинени в подкопаване на демокрацията, включително членове на партията „Грузинска мечта“, членове на парламента и правоохранителните органи, заявява говорителят на Държавния департамент Матю Милър, цитиран от Ройтерс.

Поводът е приетият законопроект за „чужди агенти“, заклеймяван като авторитарен и вдъхновен от Русия.

В информацията се изтъква, че Вашингтон започва преразглеждане на двустранното сътрудничество с Грузия.

Милър отказва да назове имената на когото и да било от санкционираните и уточнява – „това включва лица, отговорни или съучастници в… подкопаване на демокрацията и Грузия, като например чрез подкопаване на свободата на мирно събрание и сдружаване, насилствени атаки срещу мирни протестиращи, сплашване на представители на гражданското общество и умишлено разпространение на дезинформация по указания на грузинското правителство„.

Междувременно Гия Джандиери* обобщава как управляващата партия „Грузинска мечта“ още от 2012 година провежда антипазарна и изолационистка политика, нанасяйки щети върху постиженията на свободния пазар и перспективите за просперитет на Грузия:

  • Премахва конституционно ограничение на общите държавни разходи от 30% от БВП, защитено от Закона за икономическата свобода.
  • Премахва конституционно ограничение за въвеждане на нови данъци и увеличаване на данъчните ставки (официално в сила от 2027 г.), защитено от Закона за икономическата свобода.
  • Повишава ставката на корпоративния данък върху доходите на банките в нарушение на Закона за икономическата свобода – конституционен закон.
  • Въвежда държавна спестовна пенсионна система с 4% от данъка на работодателите (отново в нарушение на Закона за икономическата свобода) и 2% от държавните субсидии.
  • Въвежда универсална (макар и не за богатите!) система на здравеопазване.
  • Наложена е поредица от регулации на фармацевтичния пазар.
  • Въвежда инспекция по труда (всъщност – полиция) и ограничава кодекса на труда за работодателите.
  • Въведени са няколко програми за субсидиране на бизнеса и гражданите.
  • Въвежда много строг закон за обикновените опаковки на тютюна, както и драстично повишава акциза върху тютюна и бирата.
  • Въведени са десетки нови лицензи и разрешителни, които бяха премахнати по време на реформите на свободния пазар.
  • Забранена е продажбата на земя на чужди граждани и фирми.
  • Неофициално е фиксирана грузинската лари към руската рубла през 2015-2021 г., подкрепяйки търговията на Москва, отклоняваща търговията от ЕС (Грузия подписва споразумение за свободна търговия с ЕС през 2014 г.).
  • Грузия е провела няколко непрозрачни преговори с Русия по търговски и други въпроси от 2013 г.
  • Подписано е стратегическо споразумение с комунистически Китай.
  • Подкрепена е санкционираната от Китай държавна компания да спечели търга за изграждане на новото пристанище Анаклия в Черно море

*Гия Джандиери е съпредседател на Новата икономическа школа на Грузия, заедно с Паата Шешелидзе. За 23 години училището е обучило в основи на икономиката и политиката около 140 хиляди студенти, предприемачи и политици от Грузия (около 75% от курсистите), Армения и Азербайджан. Това школата прави с помощта на доброволния труд на водещи икономисти от Северна Америка и Европа. Много от курсантите са вече активни участници в академичния, стопанския и политическия живот на страната. Един от първите й успехи е включването на споменатите страни в международните индекси за стопанска свобода. Стопанската свобода в основата на реформаторската философия на президента Михаил Саакашвили и неговите сподвижници, след които най-съществена е ролята на Каха Бендукидзе. Школата си сътрудничи с Тбилиския университет и Свободния университет на Тбилиси (основан от Бендукидзе). Джандиери е автор на 4Liberty.eu и на списанието „Публични политики“ на Софийския университет




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"