fbpx

Хибридните офиси с огромен потенциал за намаляване на емисиите

Хибридната работа позволява на предприятията да намалят потреблението на енергия с една пета*, тъй като заменят големи офис площи в центъра на града с по-малки, по-енергийно ефективни, пространства, включително гъвкави работни пространства.

Това сочи изследване на IWG, в рамките на което са анкетирани повече от 500 лидери и мениджъри на съоръжения в предприятия, възприели хибридни работни политики. Резултатите показват, че средната консумация на енергия в тези компании е спаднала с 19% след въвеждането на хибридна работа, което е от полза както за околната среда, така и за крайния резултат.

Основните изводи показват, че:

  • Бизнесът е намалил потреблението на енергия с една пета (19%) в резултат на по-ефективното използване на офис пространствата или чрез осигуряване на достъп на екипите до гъвкаво работно пространство
  • 84% от компаниите, които са възприели хибридна работа, са намалили потреблението на енергия и общия си въглероден отпечатък
  • Повече от три четвърти търсят да проучат допълнителни пътища за намаляване на потреблението на енергия, като например намаляване на съществуващите офис пространства в центъра на града или предлагане на достъп на служителите до гъвкави работни пространства
  • Проучване на въздействието върху околната среда, проведено от IWG и ARUP, установява, че работата по-близо до дома може да намали въглеродните емисии с до 90%

Проучването разкрива значителни екологични и икономически ползи за бизнеса, който преминава от скъпи офис пространства в центъра на града към хибридни работни модели, които използват по-малки регионални офиси и коуъркинг сгради на стратегически места близо до домовете на служителите.

Почти половината от анкетираните (44%) са намалили традиционното си офис пространство с една четвърт (25%), което води до понижаване на потреблението на енергия и оперативните разходи. Други 19% са постигнали още по-големи намаления, редуцирайки офис пространството с 26-50%. Плановете на компаниите дават основание за още по-високи очаквания, тъй като 79% от фирмите заявяват, че възнамеряват да проучат допълнителни пътища за оптимизиране потреблението на енергия, като например намаляване на съществуващите си офиси или улесняване на достъпа до гъвкави работни пространства.

По-малките регионални гъвкави работни пространства могат да се похвалят с по-висок процент на заетост и следователно по-ниски емисии на служител. По-ранно проучване на IWG** показва, че само един на всеки пет служутели би пътувал повече от 30 минути дневно, докато 60 % искат да работят в рамките на 15 минути от дома.

Припомня се предишно проучване на въздействието върху околната среда, щоето установява, че работата по-близо до дома може да намали въглеродните емисии с до 70% в Манчестър (Обединеното кралство), 87% в Лос Анджелис (САЩ), 82% в Ню Йорк и почти 90 % в Атланта, основно поради намаляването на емисиите от сградите и транспорта***.

* Проучване от м. април 2024 г., извършено от Mortar Research, сред 511 бизнес лидери и мениджъри на съоръжения в Обединеното кралство, които работят хибридно. Mortar Research е акредитиран от Обществото за пазарни проучвания.
** Изследване от м. февруари 2023 г., извършено от Mortar Research сред 2000 участници. Mortar Research е акредитиран от Обществото за пазарни проучвания.
*** Проучване The future of work: A cleaner, hybrid future , публикувано през м. април 2023 г. от IWG и ARUP




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"