fbpx

И това лято няма да бъде решен проблемът за къмпингуването извън плажовете

До 1 август тази година  – по средата на активния летен сезон – трябва да бъдат разгледани условията и редът за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани, които могат да бъдат обособявани в зона „А“ и в зона „Б“ извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги. Това е решил на първото си заседание актуализираният състав на междуведомствената работна група, която има за задача да изработи проект на наредба за тяхната регламентация.

На заседанието е обсъден вариант на проект на наредба, в ойто са отразени становища и предложения, изразени на предходното заседание на работната група, проведено на 10.04.2024 г., както и постъпили след заседанието писмени становища и предложения.

Вариантът на проект на наредба е предварително е бил предоставен на междуведомствената работна група. Нейните членове трябва да представят своите становища и предложения за нови текстове или редакции по предоставения проект на наредба до 1 август, а след това те ще бъдат разгледани, обобщени и отразени в текста на проекта на наредбата.

Стремим се да уредим тези обществени отношения. Целта ни не е да регламентираме строителство, бетониране или изпълнение на инвестиционни намерения, а само разполагането на кемпери, каравани и палатки в зона „А“ и в зона „Б“ извън морските плажове, съгласно законовата делегация на чл. 10а от ЗУЧК, заявява заместник-министър Веселина Терзийска, която е председател на работната група.

Работната група констатира, че пред къмпинг туризма и българското кемпер общество има много проблеми. Те обаче не могат да бъдат решени с този проект на наредба, предвид това, че с него трябва да се регламентират условията и реда за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани, които могат да бъдат обособявани в зона „А“ и в зона „Б“ извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги, правилата и нормативите за устройването и ползването им, както и за престоя в тях.

Отбелязва се, че за цялостното решаване на проблемите с къмпинг туризма и къмпирането е необходимо тези проблеми да бъдат анализирани от Министерството на туризма в Национална стратегия за развитие на къмпинг туризма, която да определи стратегическите насоки за развитие на къмпингуването (къмпирането), вкл. „свободното къмпингуване“, да се обсъдят промени в Закона за туризма, Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, при необходимост в Закона за горите, в Закона за опазване на земеделските земи, в Закона за държавната собственост и в Закона за общинската собственост, и др., както и да се предвиди изготвяне на подзаконов нормативен акт към Закона за туризма, с който да се регламентират условията и редът за „свободно къмпингуване“ на територията на цялата страна, а не само по Черноморското крайбрежие. Около това становище се обединиха представителите на работната група.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"