fbpx

Икономическото бъдеще на Франция след изборите

Първият тур на парламентарните избори във Франция поднесе очаквани – на фона на вота за Европарламент – резултати. Крайнодесният Национален сбор на Марин льо Пен повтори доброто си представяне от евровота, печелейяки според екзитполовете 33%. Обединената левица е втора с 28 на сто, а „Заедно“ на президента Макрон се сви до третата позиция с около 20%. Още нищо не е ясно обаче, като решаващ ще е вторият тур след седмица, за когото прогнозите сочат силно републиканско обединение – всички срещу Национален сбор.

В този контекст изданието france24 прави бърз преглед на това, което предлагат Новият народен фронт (обединената левица), президентската коалиция „Заедно“ и Националният сбор в областта на икономиката, данъчното облагане, реиндустриализацията, но също така и за пенсионната система, чиято последна реформа през 2023 г. изведе милиони французи на улицата.

Играе ли икономиката важна роля в предсрочните парламентарни избори във време, когато покупателната способност изглежда е основната грижа на французите? Левият съюз Нов народен фронт (NFP) във всеки случай залага на основен ремонт на данъчното облагане, като се насочва срещу имуществото на най-богатите, за да убеди избирателите в осъществимостта на своята програма, докато при Националния сбор (RN) основно място заема политика за стимулиране на раждаемостта посредством промени в данъчното облагане. Що се отнася до президентската коалиция Заедно, водена от Габриел Атал, там трудно можем да намерим нови моменти, тъй като тя се базира на речта на премиера от 30 януари, а Еманюел Макрон е на власт от седем години.

Новият народен фронт*
„Да се премахнат привилегиите на милиардерите“

Левият съюз възнамерява да се захване с данъчните закони още през първите 100 дни, след като дойде на власт, като гласува на 4 август законопроект за коренни промени в данъчното облагане (прави се връзка с премахването на привилегиите и феодалните права, гласувани в нощта на 4 август 1789 г.). Целта е

  • увеличаване на прогресивността на данъка върху доходите чрез преминаване от 5 към 14-степенна скала на облагане
  • социално-осигурителното облагане да стане прогресивно
  • възстановяване на солидарния данък върху богатството, който ще включва и климатичен компонент
  • премахване на „ flat tax“ (плосък данък върху лихвените проценти, прилаган към доходите от капитал) и възобновяване на „ exit tax“ (данък върху прехвърлянето на активи извън Франция)
  • премахване на данъчните вратички, „неефективни и несправедливи“
  • реформиране на данъка върху наследството, за да стане по-прогресивен като се засегнат най-големите активи и се установи таван на наследяването
  • установяване на данък километър върху вносните продукти
  • облагане на свръхпечалбите на големите агроиндустриални компании и търговските вериги.

Тези нови приходи ще позволят, според Новия народен фронт, да бъдат отменени наредбите за прилагане на пенсионната реформа от 2023 г., която повиши пенсионната възраст на 64 години, както и реформите в осигуряването за безработица. NFP си поставя за цел да възстанови пенсионирането на 60 години, но предлага това да стане след широко обсъждане със социалните партньори, за да се проучат възможностите как това да се осъществи.

Преди това левицата обещава да сe възстановят критериите за тежък труд, премахнати от Еманюел Макрон, да се вземат предвид средствата получени по RSA – revenu de solidarité active (осигурява на хората без никакви доходи минимален доход, който варира в зависимост от броя на членовете на домакинството) за валидиране на тримесечните вноски и индексиране размера на трудовите пенсии. За осигуряване на приходите NFP иска да се правят вноски върху дивидентите, дяловото участие, спестяванията от заплати, обратното изкупуване на акции и извънредния труд, да увеличат за срок от 5 години вноските за старост с 0,25 пункта годишно, да се променят социалните вноски на работодателя и да се въведе допълнителна вноска върху високите заплати.

Относно френския икономически живот като такъв, Непокорна Франция, Социалистическата партия, Еколозите и Комунистическата партия искат „икономиката да поеме по нов път и да се осъществи реиндустриализацията на Франция“. Левите партии предлагат да се изработи „план за индустриална реконструкция, за да се сложи край на зависимостта на Франция и Европа в стратегически области (полупроводници, лекарства, високи технологии, електрически автомобили, слънчеви панели и т.н.)“, да се направи предварителен анализ на природните ресурси преди започването на промишленото производство, осъществяване на контрол върху подизпълнителите, да се гарантира отговорността на основния изпълнител, и да се определят квоти за подизпълнители от групата на местните малки и средни прадприятия както и на занаятчиите.

Те също така искат да поставят помощта за компаниите в зависимост от спазването на екологични и социални критерии и борбата срещу дискриминацията в рамките на предприятието, „превръщайки служителите в реални участници в икономическия живот“, като за тях запазват поне една трета от местата в бордовете на директорите и като се разшири правото им на участие в управлението на дружеството.

Левицата иска да се регулира банковата и финансовата дейност, „за да се избегнат нови кризи и за да се финансира реалната икономика“ и да се създаде публичен банков център, който да се опира на депозитната и консигнационната каса** и държавна инвестиционна банка, „която ще има специалната задача да разпределя набраните спестявания по Livrets A и LDDS (държавни фондове за набиране на спесяванията на французите с гарантиран лихвен процент и възможност за изтегляне на депозита по всяко време) за социални и екологични нужди.

И накрая Новият народен фронт обещава да защитава правата на трудещите се. Той ще организира национална среща по въпросите на труда и по-специално на тежкия труд, която ще има за цел да възстанови 35-часовата работна седмица и да се въведе 32-часова робтна седмица в производствата с тежък и нощен труд, с възможност тази мярка да се разшири и в друти области посредством колективни трудови договори. Същевременно той ще приеме план за действие „нулева смъртност на работното място“, който ще възстанови комисиите по здраве и безопасност на условията на труд, ще позволи наемането на инспектори по труда и лекари по професионални заболявания и ще актуализира таблицата на професионалните заболявания, която ще включва по-специално и бърн-аут.

Заедно
Заедно за труд и заслужено възнаграждение“

В данъчната сфера обещанията на президентската коалиция са точно противоположни на тези на Новия народен фронт: „златното правило е да не се увеличават данъците“. Тя също така обещава да не се налагат данъци върху наследства и дарения до 150 000 евро на дете, включително и за доведените деца и до 100 000 евро, прехвърлени на внуци. От друга страна тя се обявява за приемането на нов закон през лятото, който да продължи „безмилостната борба срещу всички социални и данъчни измами“.

По другите въпроси Заедно залага на реиндустриализацията и потвърждава, че нейното правителство ще създаде 200 000 работни места в индустрията и че ще бъдат построени 400 нови завода, като същевременно ще бъде поддържан образа на Франция като „най-привлекателната за инвестиции страна в Европа “. Проектът, представен от министър-председателя Габриел Атал, утвърждава желанието да се инвестира „масивно“ в научните изследвания и новите технологии, особено в здравеопазването, посредтвом плана „Франция 2030“.

Накрая президентската коалиция обещава да отиде „по-далеч“ в опростяването на административните процедури за малките и средните предприятия, „за да насърчава винаги инициативата и създаването на работни места“. Тя също така възнамерява да позволи на „тези, които изпитват затруднения с изплащането на своите държавно гарантирани заеми, да преструктурират дълга си“.

Национален сбор
„Съчетаване на икономическите интереси с националните амбиции“

Проектът на Жордан Бардела и Марин Льо Пен също предвижда данъчна реформа, но с цел насърчаване на раждаемостта и улесняване на наследяването. Ще се въведе комплект данъчни облекчения след второто дете и ще се предоставя държавен заем с нулева ставка, който ще се трансформиран в субсидия за двойките с трето дете. Назионалният сбор също така възнамерява да възстанови 50%-ното данъчно облекчение за вдовиците и вдовците, да премахне данъците върху наследяването по права линия за семействата с ниски доходи и за средната класа и да освободи даренията от родители, баби и дядовци на техните деца и внуци „до 100 000 евро на дете на всеки 10 години. И накрая те искат заменяне на данъка върху недвижимостите с данък върху финансовото богатство и премахване на данъка върху доходите на младите хора под 30 години, „за да се насърчи тяхното трайно установяване във Франция, както професионално, така и семейно“ .

Националният съюз възнамерява да постави финансите и данъчното облагане в услуга на бизнеса. По този начин той желае да създаде френски суверенен фонд, който да увеличи възвръщаемостта на националните спестявания (съвкупността от спестяванията на домакинствата, фирмите и администрацията) и да ги насочи към стратегическите сектори, индустрията и иновациите. Той иска да премахне данъчното облагане при прехвърлянето на малки и средни предприятия в замяна на ангажимент от страна на наследниците да останат собственици поне 10 години, да освободи от корпоративни данъци за 5 години компании, създадени от млади хора под 30 години и да продължи намаляването на производствените данъци,  „за да се стимулират индустриалните предприятия разположени във Франция“.

Жордан Бардела най-накрая възнамерява да опрости регламентите още през лятото на 2024 г., и да договори реформа на мандата на ЕЦБ, за да се насочи дейността ѝ към заетостта, производителността и финансирането на стратеически и дългосрочни проекти.

Що се отнася до пенсиите, RN възнамерява да отмени пенсионната реформа от 2023 г. и да установи прогресивна пенсионна система, „която насърчава младите хора да навлязат рано на пазара на труда и взема предвид реалната трудност на нискоквалифицираните работни места“. През юли 2024 г. трябва да се организира и социална среща, която ще се занимава с условията на труд.

*Народният фронт е обединение на всички леви партии и движения във Франция, който се създава през 1934 г. Той печели категорично изборите през 1936 г. и управлява до 1938 г. като неговата политика се характеризира с остро противопоставяне на фашизма и антисемитизма и с провеждането на дълбоки социални реформи.

**Държавна финансова институция, създадена през 1816 г. с цел гарантирането на спестяванията на французите




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"