fbpx

Индия намалява вноса на руски петрол, компенсира със саудитски

Индия е увеличила вноса на саудитски петрол през декември, тъй като проблемите с плащанията са довели купуването на руски петрол до 11-месечно дъно. Най-малко пет товара от петрола сорт Sokol са се отправили към други места, показват данни от агенции за проследяване на кораби, цитирани от Ройтерс.

Indian Oil Corp, която трябваше да получи петрола Sokol, се е наложило да се оттегли от тези доставки и да купува от Близкия изток, за да компенсира недостига.

Топ рафинерията IOC е единствената държавна фирма с годишна сделка за закупуване на различни руски сортове, включително Sokol, от руската петролна компания Роснефт.

Индийският внос на петрол от Русия през декември е намалял между 16% и 22%, според изчисления на Ройтерс въз основа на данни от агенциите за проследяване на потоци Vortexa, Kpler и LSEG. Неговият внос на саудитски петрол обаче се е повишил с около 4%, показват данните от Kpler и Vortexa.

Данните на LSEG сочат, че месечният внос на руски петрол в Индия е намалял с 22% до 1,21 милиона барела на ден през декември, докато Kpler показва спад от 16% до 1,39 милиона bpd.

Може би все още е твърде рано да се отпишат апетитите на Индия за сахалинския сорт“, отбелязва Виктор Катона, водещ анализатор на суровия петрол в Kpler, добавяйки, че три нови товара Sokol на NS Antarctic, Jaguar и Vostochny Prospect се насочват към Индия. Един от тях, NS Century, е изправен пред санкции, наложени от Съединените щати през ноември за продажбата на руски петрол на цена над горната граница от 60 долара за барел, фиксирана от G7 и оттогава плава близо до Коломбо.

Китай изглежда е окончателното решение за някои товари“, изтъква Катона.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"