fbpx

Индия получи $386 млрд. финансов ангажимент за развитие на ВЕИ

Банки и финансови институции в Индия са се ангажирали за инвестиции в размер на 386 милиарда долара за разширяване на възобновяемия капацитет на страната до 2030 година.

Това е съобщил инистърът на възобновяемата енергия Пралхад Джоши, цитиран от Ройтерс.

„Получихме огромни ангажименти от щатите и съюзните територии, както и от разработчиците, производителите и финансовите институти, за да подкрепим нашата цел от 500 GW до 2030 г.“, казва Джоши.

Припомняме, Китай, Съединените щати и Индия са не само най-големите източници на емисии, когато става дума за енергийния сектор, но и по отношение на общите емисии. Според Глобалния въглероден атлас, тези три страни представляват над половината от световния CO₂ през 2021 г.

Индия, третата страна с най-високи емисии на въглерод, които през 2023 година отбелязват 9% ръст на годишна база, инвестира сериозно в производството си на въглища, обявявайки планове да удвои производството им до 1,57 милиарда тона до 2030 г. Въглищата представляват 56% от потреблението на първична енергия в страната в екзаджаули през 2023 г.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че делът на Индия в глобалните въглеродни емисии ще нарасне до 10% до 2030 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"