fbpx

Индия вече е най-големият вносител на руски петрол в света

Индия изпревари през юли Китай като най-големият вносител на руски петрол в света, тъй като китайските рафинерии купуваха по-малко поради по-ниските маржове на печалба от производството на горива, показва сравнение на данните за вноса, цитирано от Ройтерс.

Руският суров петрол съставлява рекордните 44% от общия внос на Индия миналия месец, нараствайки до рекордните 2,07 милиона барела на ден (bpd), с 4,2% повече от юни и с 12% повече от преди година.

Това надхвърли юлския внос на руски петрол от Китай от 1,76 милиона барела на ден чрез тръбопроводи и доставки.

Индийските рафинерии започнаха сериозното зареждане с руски петрол, продаван с отстъпки, след като западните държави наложиха санкции срещу Москва и ограничиха покупките им на енергия в отговор на руската инвазия в Украйна.

Изискванията на Индия за руски петрол ще се повишат, стига да няма допълнително затягане на санкциите“, казва източник от индийски рафинерии.

Нарастващите покупки от Индия променят потока на руския суров петрол ESPO от традиционните китайски купувачи към Южна Азия. Вносът на ESPO в Индия е скочил през юли до 188 000 барела на ден, тъй като са използвани по-големи кораби Suezmax, сочат данните, цитирани от Ройтерс.

Рафинериите в Североизточен Китай обикновено са най-големите купувачи на ESPO поради близостта им, но тяхното търсене е спаднало поради слабото търсене на гориво.

Ирак продължи да бъде вторият по големина доставчик на петрол за Индия миналия месец, следван от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Покупките на суров петрол от Близкия изток на Индия са нараснали с 4% през юли, повишавайки дела на региона в общия микс на Индия до 40% от 38% през юни.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"