fbpx

Инфлация, безработица, дълг… последиците от програмите на Макрон и Льо Пен върху икономиката

Седмца преди втория тур на президентските избори, противопоставящ Еманюел Макрано на Марин Льо Пен, двамата кандидати разкриват програмите си. По този повод фондацията IFRAP, „мозъчен тръст занимаващ се с анализ на публичните политики“ – както организацията уточнява на своя интернет сайт – прави детайлен анализ на различните мерки, предлагани от финалистите и техния ефект върху икономиката. За целта IFRAP симулира въздействието на програмите в чист вид, без отчитане на допълнителни реформи и в условията на съхраняване на сегашните тенденции, пише Capital.fr.

Анализирани са пет ключови аспекта: инфлация, заетост, растеж, публични финанси, външна търговия. Фондацията уточнява, че в това изследване не са взети предвид въвеждането на 65-годишна възраст за пенсиониране, предлагано от Макрон, нито индексацията на пенсиите с инфлацията, както и допълнителните възнаграждения за някои професии в здравеопазването, защото Льо Пен ги обяви след началото на анализа.

Първа точка: инфлацията, която се очаква през 2022 г. да достигне 4,5%. За 2025 г. прогнозите са 2,4%. Според Льо Пен тя ще бъде 3,2% срещу 2,5% за Макрон. През 2027 г. тя ще бъде сответно 2,7% и 2,4% при прогноза 2,2%. IFRAP сочи „риск за конкурентноспособността на френската икономика“.

Следва заетостта: Марин Льо Пен ще създаде 379 000 работни места, от които 147 000 в производствената сфера (производство, търговия, услуги) и 232 000 в непроизводствената (администрация, образование, здравеопазване). Според настоящия държавен глава ще има 397 000 нови работни места, от които 300 000 в призводствената и 97 000 в непроизводствената сфера. Безработицата през 2027 г. по прогнозни данни трябва да бъде 7%, а според Марин Льо Пен – 5,5% и 6,4% според Макрон.

Следва икономическият ръст: С Марин Льо Пен той ще бъде 1,2% през 2027 г. срещу 1,7% с Еманюел Макрон, според когото БВП ще се увеличи с 1,6 пункта в сравнение с прогнозата в рамките на петгодишния мандат.

Публичните финанси: При Еманюел Макрон публичният дълг ще бъде 107,2% от БВП, срещу 112,5% при кандидатката на Националния сбор. Публичните разходи ще се увеличат с 0,3 пункта в сравнение с прогнозата в случай на преизбирането на сегашния президент, а при Марин Льо Пен – ще се увеличат с 1,4%. При кандидатката публичното салдо ще намалее с 4,5%. IFRAP обяснява, че Макрон има намерение да намали публичните разходи като същевременно предвижда покачване на приходите. За Льо Пен е валидно обратното.

Накрая и двамата кандидати предвиждат спад във външната търговия: -2,6% за Макрон, -2,8% за Льо Пен при прогноза -2,4% за 2027 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"