fbpx

Инфлацията: Русия страда, Китай успява да я управлява

От няколко месеца Европа се сблъсква с инфлацията. Прогнозите за 2022 г. са средно повишаване на цените с 3,5% в еврозоната. Това се дължи изключително на скока на цените на енергоносителите. Във Франция през януари тя достигна 2,9% на годишна база, а се очаква през първото полугодие да бъде между 3 и 3,5%, според предвиждания на Националния статистически институт, пише francetvinfo.fr.

Глобализацията води неизбежно до това, че и други страни се сблъскват с инфлационните процеси. Но някои от тях се справят по-добре от други.

В Русия – нов рекорд

От януари 2021 г. до януари 2022 г. инфлацията достигна 8,7%. Това не се беше случвало от 2016 г. и е два пъти повече от целта, която си беше поставила Централната банка. Но тогава Русия плащаше цената на санкциите, които Западът беше наложил заради анексирането на Крим. След това цените се стабилизираха, но в резултат на пандемията те отново потеглиха нагоре, като това особено се вижда в цените на хранителните продукти. Цената на брашното се превърна в основно политическо предизвикателство за Русия, защото нараства с по-висок темп от инфлацията. През миналата година слънчогледовото олио се покачи със 70%, картофите – с 40%. Повишаването на цените е основната тема в страната днес.

В тези условия правителството реши да въведе експортни квоти за селскостопанските продукти с цел успокояване на вътрешния пазар, както и контрол върху цените на някои хранителни продукти. Но това не работи особено добре. Освен това тези мерки се оспорват от икономистите. Директорката на Централната банка на Русия Елвира Набиулина открито критикува тази политика нещо, което тук не се наблюдава особено често.

Политически риск за руските власти

Сегашната ситуация може би представлява по-голям проблем за Кремъл, отколкото този за зачитането на човешките права и свободи. Инфлацията е болезнена тема за голяма част от руснаците, които си спомнят годините 1990-2000 г. -ужасни за Русия, когато повишаването на цените достигна 10 000% годишно. Увеличаването на цените и обедняването бяха в центъра на последните големи протести в Русия през лятото на 2020 г., по времето, когато беше отровен Алексей Навални.

На въпрос по тази тема по време на редовната си годишна пресконференция през декември, президентът Владимир Путин се измъкна с твърдението, че инфлацията в Русия не е толкова значителна и че на други места тя е много по-голяма. Повече от ясно е, че подобни аргументи няма да могат да имат дълготраен ефект.

В Китай успяват да контролират инфлацията

За разлика от другите световни икономики, последните данни публикувани от Националното статистическо бюро са по-скоро добри. Нямат нищо общо със ситуацията в еврозоната или в САЩ. През януари потребителските цени, основният показател за инфлацията, се покачиха само с 0,9%. Това е ръст идентичен с този измерен в продължение на цялата 2021 година.

И все пак само до преди година и половина инфлацията присъстваше и в Китай. В резултат от спирането на икономиката поради пандемията Ковид-19 цените се покачиха с 2,4% през 2020 година. Но благодарение на предприетите мерки за задържане на цените на суровините, китайското правителство успя да обърне тенденцията, за да стигне до днешната ограничена инфлация, която предизвиква завистта на останалата част от света.

Спад на цените на хранителните продукти

Укротяването на инфлацията се дължи в най-голяма степен на спада на цените на хранителните продукти в магазините (-3,8% през януари). И изглежда, че това намаление ще има дългосрочен характер. Ако вземем например, свинското месо, което е основна храна за китайците, ще видим една постоянна тенденция на спад на цените. За една година той достигна почти 37%.

Това променя наистина живота на китайците, когато правят своите покупки. През последните години цената на свиското бе почти удвоена поради наличието на епидемия от свинска чума, която доведе до унищожаването на една десета от животните. Днес цените се върнаха към съвсем разумни равнища, а хранителният сектор вероятно ще повлече и останалите отрасли на икономиката.

Това, което би желало в момента китайското правителство е намаляването на зависимостта от чужбина. За това то разполага с необятния вътрешен пазар, но същевременно това е и слабо място. От много години Китай не успява да стимулира вътрешното потребление. Китйците остават все още трърде предпазливи. Поради тази причина антиинфлационната политика е приоритетна за правителството. Целта е да се поощрят китайците да се върнат в магазините, а защо не и да се възвърне доверието им към недвижимите имоти, сектор, който преживява безпрецедентна криза след краха на гиганта в сектора Evergrande. За да се запази ниският темп на инфлация има слухове, че Централната банка може да прибегне до ново намаляване на основния лихвен процент. Това би позволило раздвижване в покупко-продажбата на недвижимите имоти.

Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"