fbpx

Интерконекторът с Гърция готов за пренос на газ и от терминала в Александруполис

От ICGB съобщиха, че е тествана успешно точката на междусистемно свързване в Комотини с реални количества природен газ преди пускането в експлоатация на терминала за втечнен природен газ в Александруполис.

Операторът на Междусистемна газова връзка Гърция-България ICGB е подписал споразумение за междусистемно свързване с гръцкия национален оператор на газопреносна система DESFA в точката на междусистемно свързване (IP), разположена в Комотини, Гърция.

В месечния търг за свободен капацитет за месец октомври, ICGB е предложила на заинтересованите участници капацитет от 48 044 459 kwh/ден за точката в Комотини.

По думите на изпълнителните директори на ICGB, Теодора Георгиева и Джордж Сатлас, това е ключова стъпка, за да се гарантира, че газопроводът IGB може да поеме транспортирането на обеми природен газ, които ще станат достъпни за пазара след търговския старт на терминала за втечнен природен газ в Александруполис. „Двете инфраструктури са в голяма синергия и очакваме, че пускането в експлоатация на LNG терминала ще се отрази положително на пазарния интерес към съществуващия и планирания капацитет на интерконектора“, изтъкват още те.

Газопроводът IGB вече е свързан с Трансадриатическия газопровод (TAP) и с газопреносната система на „Булгартрансгаз“. Новото споразумение за междусистемно свързване ще позволи на заинтересованите страни с резервиран капацитет в LNG терминала да транспортират газ по IGB, като по този начин ще се обособи нов, надежден маршрут за доставки на природен газ за Югоизточна и Централна Европа. ICGB планира да пусне в експлоатация IP Komotini DESFA/ICGB от 1 октомври 2024 г., което зависи и от съответните потвърждения от свързаните газопреносни оператори.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"