fbpx

Изследват потенциала на София и Бургас за производство на слънчева енергия

На територията на столичните райони „Люлин“, „Връбница“ и „Надежда“ е реализиран проект „Слънчеви градове“, който изследва потенциала на София и Бургас за производство на слънчева енергия.

Там са разработени детайлни проектни симулации за 2886 сгради. Специалната интернет платформа със свободен достъп дава информация на живеещите в тези сгради за това какъв брой слънчеви панели могат да се инсталират на покрива, прогнозното количество енергия, която може да се произведе от панелите, спестените въглеродни емисии, прогнозните инвестиции за проекта и други.

По повод деня на енергийните одитори Столична община организира изложение, посветено на възобновяемите енергийни източници. Партньори в отбелязването на празника са Министерството на енергетиката (МЕ) и Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР).

„Целта е да повишим информираността на гражданите за предимствата на енергийната ефективност, енергийното обследване на сградите и възможностите, които дават тези процеси за енергийни спестявания“, коментира председателят на камарата на енергийните одитори Валентина Узунова, цитирана от пресцентъра на МЕ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"