fbpx

Кабинетът гласува новата минимална заплата въпреки аргументите на бизнеса срещу нея

На днешното си заседание кабинетът одобри новия размер на минималната работна заплата. От първия януари 2025 година МРЗ става 1077 лв., което е ръст от 144 лева (15.4%), определен по формулата, разписана в Кодекса на труда.

Всички големи работодателски организации са категорично против промяната на МРЗ да става по този начин, от друга страна синдикатите дори смятат, че размерът й остава малък и настояват за по-голямо увеличение.

Припомняме част от позицията на Асоциацията на индустриалния капитал в България по отношение на МРЗ, според които тя е неадекватна и разрушава пазара на труда.

Бизнесът иска да бъде отменен „неадекватният чл. 244 от Кодекса на труда“, който при промените в кодекса от 1 февруари 2023 година въвежда правилото за определяне на минималната работна заплата – тя трябва да бъде 50% от средната БРУТНА работна заплата за дванадесетмесечен период, който включва последните две тримесечия на предходната и първите две тримесечия на текущата година.

От АИКБ са категорични, че въпросната законодателна промяна е плод на грешен опит за транспониране на Директивата на ЕС, за което българските работодатели са сезирали Европейската комисия за нарушаване на основни принципи. Припомня се, че промяната в кодекса е инициирана не от правителството, а от парламентарна група и е получила необходимата подкрепа в пленарната зала на Народното събрание в последния работен ден преди неговото разпускане заради насрочените извънредни избори през април 2023 г. Стремежът на народни представители от различни парламентарни групи да покажат себе си като застъпници на този законопроект несъмнено бе мотивиран от желанието да се харесат на избирателите на минимална заплата преди наближаващите избори.

За времето на действие на чл. 244 от КТ се очаква МРЗ за страната да нарасне общо с 38 %. За същия период се очаква икономиката на България да нарасне с 3.8 %, а производителността на труда до 2%. Това означава, че МРЗ расте 10 пъти по-бързо от икономическия растеж и 20 пъти по-бързо от производителността на труда, отбелязват от асоциацията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"