fbpx

Кабинетът иска държавни гаранции в бюджет 2024 за ремонта на „Чаира“ и новия 7 блок на АЕЦ

Правителството одобри включването на възможност за издаване на държавни гаранции в проектобюджета за догодина в подкрепа на ключови и стратегически проекти за енергийната и транспортната система на страната.

За проект „Модернизация и рехабилитация на ПАВЕЦ „Чаира“ е одобрена възможността за издаването на държавна гаранция в размер до 80 млн. лв. С проекта се цели подсигуряване на гъвкавост и стабилност на електроенергийната система чрез модернизирането и връщането в разполагаемост на всички хидроагрегати на ПАВЕЦ „Чаира“.

За увеличаване на възможностите за балансиране на енергийната система на България, както и за повишаване на способността за управление на електроенергийната система в реално време за проект „Увеличаване обема на долния изравнител на ПАВЕЦ „Чаира“ с изграждането на язовир „Яденица“ и реверсивен напорен тунел за връзка с яз. „Чаира“ се одобрява възможността за издаването на държавна гаранция в размер до 75 млн. лв. С проекта се предвижда увеличаване на обема на долния изравнител на ПАВЕЦ „Чаира“, като централата ще премине от дневен към седмичен режим на изравняване на водните обеми и възможност за работа в пълна генераторна мощност в продължения на 20 часа.

Междувременно министърът на енергетиката Румен Радев заяви пред депутатите, че общият бюджет, заложен за ремонт на хидроагрегатите на неработещата (ПАВЕЦ) „Чаира“, е 79 млн. лева.

Заложени са около 12 млн. лева за ремонтирането на хидроагрегат 1, за хидроагрегат 2 – 9,6 млн. лева, 10,4 млн. за хидроагрегат 3 и според възможностите, според това как се поръчва оборудването – близо 47 млн. лева за хидроагрегат 4. Радев добави, че са провели разговор с Министерството на финансите, за да поискат от тях не толкова подкрепа с финансов ресурс, а с държавни гаранции, за да може при заемен ресурс да постигнат по-добро лихвено ниво.

От думите му става ясно, че рехабилитацията на ПАВЕЦ „Чаира“ не е извършвана от изграждането на централата и реално това е първото задълбочено обновяване на всички системи за контрол и управление от пускането на централата, същото важи и за част от основните турбини компоненти, посочи той. Основни ремонтни дейности трябва да се извършват на всеки 12 години от въвеждане в експлоатация, категорично е пропуснат първият етап на основен ремонт, каза министърът. Радев отбеляза, че рехабилитацията започва през 2019 г., 24 години след пускането в експлоатация на първия хидроагрегат.

Имаме фиксирани, ясно разписани вече като пътна карта дейности, които следва да се извършват за всеки от хидроагрегатите, пояснява енергийният министър. Планирани са и срокове, в които да се завършат тези дейности, добави той.

Държавни гаранции са предвидени и за проекта за 7 блок на АЕЦ Козлодуй, тъй като водещата стратегическа цел в програмата на правителството е след 2030 г. в енергийния микс на страната да се включи производство на ядрена енергия от нова ядрена мощност.

Държавната гаранция е в размер до левовата равностойност на 1 500 417 089 евро. Реализирането на проекта ще допринесе за гарантиране на енергийната сигурност на страната и региона в условията на преход към нискоемисионно електропроизводство.

Проектирането, лицензирането, изграждането и въвеждането в експлоатация на нова ядрена мощност от най-ново поколение (генерация III или III+) с леководен реактор и вода под налягане (PWR), с инсталирана електрическа мощност 1200 MW, на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ („7 блок“) ще се реализира от учредената за тази цел проектна компания „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"