fbpx

Кабинетът компенсира фирмите, нагнетявали Чирен с газ през 2022-ра

На днешното си заседание Министерски съвет реши да компенсира предприятията, нагнетили природен газ в подземното газово хранилище Чирен в периода 01.05.2022 г. – 11.10.2022 г. Одобрена е програма за тези компенсации.

Финансовите средства за изпълнение на програмата са в индикативен размер от 278 млн. лв. Те ще бъдат осигурени от приходите във фонда „Сигурност на електроенергийната система“.

Изтъква се, че предприятията, доставяли природен газ в ПГХ Чирен в посочения период, са го закупували по свободно договорени цени, които в онзи период бяха твърде високи. Поемайки определен търговски риск, тези фирми са допринесли за постигане на заложената цел за запълняемост на хранилището минимум 80% в съответствие с Плана за действие при извънредни ситуации, изготвен съгласно регламент на ЕС от 25.10.2017 г. на Европейския парламент и на Съвета.

Компенсациите по Програмата ще се изплащат след получаване на положително становище от Европейската комисия за държавна помощ, съвместима с вътрешния пазар на ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"