fbpx

Кабинетът одобри пакета данъчни промени и го дава на парламента

Правителството е приело проекта за промени в данъчни закони на извънредно заседание, водено от финансовия министър Асен Василев, тъй като премиерът Денков и вице Мария Габриел са на посещение в Израел.

В изявление след заседанието Василев изтъква, цитиран от „Сега“, че предложението гражданските договори да бъдат приравнени на трудовите остава. Василев обясни, че винаги е било възможно НАП да третира граждански договори като прикрити трудови договори. Но изричното изписване в Кодекса за социално осигуряване се налагало заради тълкувателно решение на Висшия административен съд от края на миналата година.  Според това решение приходната агенция няма право на това. „Не въвеждаме драматични промени„, обяви финансовият министър.

Друга промяна е ресторантьорите с оборти под 100 000 лв. да минат на облагане с патентен данък – мярка отсъстваща в първоначалния вариант, публикуван за обществено обсъждане от финансовото министерство. Според коментара на Василев по този начин данъкът ще остане в общинските бюджети.

Решението пък дали ресторантьорите ще останат с 9% ДДС или ще се върне налогът от 20% е в ръцете на Народното събрание, изтъква още Василев. За да гарантират изсветляване на бизнеса и да се запази по-ниската ставка, ресторантьорите са се ангажирали да въведат ПОС-терминали в заведенията, като единствено най-малките няма да имат това задължение. Освен това всички заплати в бранша ще бъдат плащани по банков път, а минималният осигурителен доход на персонала ще бъде 1000 лв. – по-висок от определената за догодина минималната заплата от 933 лв.

Ако тези ангажименти за изсветляване на обороти и доходи се изпълнят, те ще донесат достатъчно допълнителни данъчни приходи в бюджета и може да се остави 9% ДДС. Ако не се изпълнят, ДДС ще се върне на 20% през 2024 г. Изборът е на Народното събрание„, заявява Василев.

Асен Василев припомни, че се запазва нулевата ДДС ставка за хляба и брашното до средата на следващата година, както бе одобрена първоначално.

Във връзка с недоволството на събирачите на диворастящи гъби и трюфели, министър Василев подчерта, че е постигнат компромисен текст с тяхно участие, който, по думите му, да изсветли бранша и хазната да си събере напълно вземанията.

В рамките на проекта за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) и заради бързото развитие през последните години на пазара на електронните цигари и наблюдаването на тенденции за разширяване на обхвата на стоките, които се предлагат за продажба, е предложено разширяване на обхвата на тютюневите изделия за целите на акцизното облагане. Въвежда се акциз върху нагреваеми изделия със съдържание, различно от тютюн, което е на базата на растения, билки или плодове, независимо дали са обработени с никотин.

С цел повишаване на прозрачността на разплащанията и ограничаване на сектора на „сивата“ икономика, в Закона за ограничаване на плащанията в брой е заложено намаляване на прага на сумите, допустими за извършване на разплащания в брой от 10 000 на 5 000 лв.

Предлага се и въвеждането на финансов стимул за лицата, които подадат информация, съдържаща конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите и водят до установяване и събиране на допълнителни задължения, като размерът на възнаграждението да е 10 на сто от допълнителните приходи за бюджета, събрани поради разкритията.

Промените в Закона за местните данъци и такси предвиждат освобождаване от данък върху недвижимите имоти на сгради, получили сертификати с клас на енергопотребление „А“ и на тези, получили сертификати, удостоверяващи, че са постигнати техническите изисквания за „сграда с близко до нулево потребление на енергия“ по смисъла на Закона за енергийната ефективност. Размерът на данъка върху недвижимите имоти се планира да се диференцира по населени места, по зони в тях или по вид на имотите, в границите, определените в закона.

По думите на финансовия министър още в четвъртък се надява бюджетната комисия да започне гледането на данъчните закони на първо четене. Имаме един доста балансиран пакет от данъчни закони, но последната преценка ще бъде на Народното събрание, което ще гласува окончателните текстове, отбелязва Василев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"