fbpx

Кабинетът умолява депутатите да актуализират бюджета

Днешното редовно заседание на Министерски съвет отправи един остър апел към парламента – незабавна актуализация на бюджета.

Първо премиерът Стефан Янев използва минутите в началото на заседанието, за да призове чрез медиите народните представители „да намерят време и възможност да дебатират необходимостта от актуализация на бюджета“ разгледат актуализацията на бюджета.

Без актуализацията в следващите месеци до края на годината ще бъде особено трудно да се полагат онези мерки от държавата, които са необходими, както по отношение на бизнеса, така и по отношение на здравната и социалната система. За да избегнем социално напрежение през есента е желателно депутатите да имат предвид какви са желанията и вижданията на хората, които са ги избрали, а именно за предвидимост и адекватност в ситуацията„, заяви Янев.

Още по-емоционален след заседанието бе финансовият министър Асен Василев, която умолява парламента да сформира бюджетна комисия и да започне разглеждане на актуализацията на бюджета.

Василев обясни, че колкото и добра да е събираемостта в момента, актуализация се налага, тъй като в закона за бюджета са фиксирани както приходната, така и разходната част. „Дори да имаме 2 млрд. повече приходи, нямаме право да ги харчим и да се използват за различните видове средства, които трябва да бъдат дадени – за пенсии, в помощ на бизнеса или здравеопазване„, изтъкна Василев.

Стана ясно, че недостигът на средства в здравеопазването ще се покрие, като се вземат 5% от бюджета на МВР, а пенсионерите имат гарантирани допълнителните 50 лева до септември, но не и след това.

При заложени в бюджета 1.196 млрд. за избори и ковид-епидемията, до момента са похарчени 2.39 млрд. лева. „Възможностите за преструктуриране на разходите са силно ограничени. Актуализацията дава възможност да се похарчат допълните приходи с увеличени разходни тавани. Приходите ги имаме, искаме от парламента разрешение да ги използваме„, коментира Василев.

Припомняме, на 29 юли служебният кабинет одобри актуализацията на бюджет. В нея са предвидени 2 милиарда лева повече приходи, както и допълнителни разходи от 1.8 млрд. лева, които да гарантират социалните плащания, да се посрещне евентуална нова COVID вълна през есента, както и за да се гарантира дейността на бизнеса. Проектът е внесен в парламента, но народните представители така и още не са сформирали бюджетна комисия, която да започне процедура по разглеждане.

Приходите до този момент на годината са 24.7 млрд., което е с 3.3 млрд. повече от същия период миналата година. Приходите – данъчни и неданъчни, събирания от НАП и Агенция „Митници“ са с 3.6 млрд. повече, а постъпленията от средства от ЕС са с 300 млн. по-малко.

Разходите по консолидираната фискална програма са 24.6 млрд., което е 46.9% от годишните разчети, което формира за първите 6 месеца излишък в размер на 118.2 млн. Предварителните данни за юли показват, че излишъкът ще нарасне значително до над 700 млн. лева, изтъкна Асен Василев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"