fbpx

Как Дания може да блокира огромна част от морския износ на руски петрол

Дания може потенциално да блокира руските петролни танкери, плаващи през нейните води съгласно новите планове на Европейския съюз, съобщава Financial Times в момент, в който Западът проучва повече начини за налагане на таван на цените на изнасяния от Москва суров петрол.

Ройтерс дава подробности за въпросните маршрути:

  • Датските проливи между Ютланд (континентална Дания) и Скандинавския полуостров (Норвегия, Швеция и Финландия) позволяват на корабите да излизат от Балтийско море и включват два фарватера за търговско корабоплаване.
  • Основните руски пристанища в Балтийско море са Приморск, Уст-Луга, Санкт Петербург, Виборг, Висоцк и Калининград. Русия изнася водещия си сорт петрол Urals през пристанищата, докато Казахстан ги използва, за да изнася своя казахстански експортен смесен суров петрол (KEBCO).
  • Пристанищата на Приморск и Уст-Луга се очаква да изнасят повече от 1,5 милиона барела на ден (bpd) суров петрол през ноември, което е около 1,5% от световното предлагане на петрол или повече от една трета от общия износ на петрол по море на Русия.
  • Обработката на товари в пристанищата на Балтийско море на Русия е намаляла с почти 3% миналата година до 245,6 милиона метрични тона, докато обемът на течните товари се е увеличил с 11,8% до 148,6 милиона тона, сочат данни на руската Федерална агенция за морски и вътрешен воден транспорт.
  • Преди началото на конфликта в Украйна през февруари 2022 г., целият износ на руски петрол от Балтийско море е транспортиран за Европа. Оттогава по-голямата част вече отива в Индия, Китай, Египет и Турция.



Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"