fbpx

Как евентуална победа на Тръмп ще се отрази на цената на златото? А ако стане обратното?

Дали златото, сигурното убежище за парите срещу политически и геополитически рискове, ще реагира силно на победа на Доналд Тръмп или на Камала Харис на американските президентски избори през ноември, анализира в своя публикация capital.fr

Стои ли златото на едно място? Цената на „варварската реликва“ по думите на Джон Мейнард Кейнс, която постави нов исторически рекорд от почти $2700 за унция на 26 септември, сега ликвидира всичките си печалби, направени в началото на есента. И от гледна точка на техническия анализ (анализ на движението на цената на един финансов актив с математически индикатори, за да се разработят очакванията за бъдещото му движение), низходяща корекция на цената на златото в последно време може да продължи в краткосрочен план, на фона на ясно покачване на дългосрочните реални лихвени проценти (10-годишни лихви минус средносрочните инфлационни очаквания) в Съединените щати. Всъщност, тъй като златото не носи доход, то логично страда, когато алтернативни референтни активи като държавни облигации носят по-голяма доходност отколкото преди.

Общата възходяща тенденция на златото обаче не се поставя под въпрос на този етап. Много от факторите, определящи покачването на цената на златото остават валидни: очакванията Федералният резерв на САЩ да намали основната лихва (макар че наскоро това намаляване беше преразгледано надолу), покупките от централните банки на новоразвиващите се икономики и нарастващото геополитическо напрежение (златото се счита за безопасно убежище за защита на парите, особено срещу риска от геополитически и финансови сътресения)… Така например златото скочи нагоре през януари 1980 г. (след втория петролен шок) и през 2016 г. след гласуването в подкрепа на Brexit. И обратно, през есента на 2020 г., обявяването на създаването на ваксини срещу Covid-19 промени коренно ситуацията, като направи много по-малко привлекателни редица финансови убежишща, включително и златото.

Избирането на Доналд Тръмп през 2016 г. имаше незначително влияние върху цената на златото

Евентуална победа на Доналд Тръмп през ноември би представлявала забележително политическо събитие. Но в светлината на случилото се през ноември 2016 г., когато Доналд Тръмп спечели първия си президентски мандат за голяма изненада на пазарите, цената на златото „се възползва само за няколко десетки минути от този факт, преди да падне отново“. Наистина, като изключим някои обезпокоителни моменти от икономическата програма на Доналд Тръмп, финансовата общност бързо разбра, че в много отношения републиканският кандидат е благоприятно настроен към бизнеса и движението на финансовите пазари. При тези условия закупуването на злато като финансово убежище не изглеждаше подходящо и цената на унцията постепенно започна да пада до средата на декември 2016 г.

Победа на Камала Харис не би трябвало да предизвика значителна реакция на златото

Така можем да предположим, че въпреки твърде обезпокоителната икономическа програма (заплаха от въвеждане на широкообхватни мита, рискът, който масовото експулсиране на мигранти би имало върху пазара на труда и т.н.), както и през 2016 г., златото не би трябвало априори да реагира твърде много при обявяването на втори мандат на Тръмп. А ако Камала Харис спечели, златото също не би трябвало да реагира твърде много, тъй като програмата на кандидатката на демократите е продължение на икономическата политика на администрацията на Байдън.

Втори мандат на Тръмп не би трябвало да окаже соществено влияние върху геополитическите конфликти

Повторното избиране на Доналд Тръмп не би трябвало да е от полза за мира в Близкия изток. Самият този факт не може да породи очаквания за деескалация на напрежението между Израел, Иран и Хизбула и следователно да не предизвика съществен спад в цената на златото. Що се отнася до войната в Украйна, ако Доналд Тръмп успее да затвори кранчето за финансиране на Киев, финансовата общност може да заложи на победа за Русия и следователно край на войната в Украйна, което в краткосрочен план може да има отрицателно въздействие върху цената на златото.

Но дори и в случай на победа на Владимир Путин (при която Украйна вероятно ще трябва да отстъпи немалка част от територията си на Москва), геополитическата несигурност ще остане. Наистина, в случай на победа на Русия срещу Украйна, страховете биха могли да се изместят към съседните страни (Полша, балтийските държави и др.), бъдещето на НАТО ще бъде под въпрос (в случай на оттегляне на Съединените щати, организацията ще остане само празна черупка) и Европейският съюз ще бъде поставен в затруднение и ще трябва да се изпави пред своите отговорности. С оглед на това вероятно продължаване на геополитическото напрежение в Европа, златото не би трябвало да понесе сериозни атаки.

Как ще реагира златото, ако Донълд Тръмп осъществи инфлационистки мерки?

В настоящата му предизборна програма две мерки, предвидени от Доналд Тръмп, биха могли на теория да доведат до нетно увеличение на инфлацията, феномен, към който златото е традиционно чувствително. Става дума за въвеждането на широкообхватни мита (това би предизвикало търговска война, която ще доведе до ръст на потребителските цени) и за връщането на милиони мигранти (те имат постояна работа и намаляването на работната сила може да доведе до увеличаване на заплатите). Но всичко не е толкова просто.

Подобни мерки ще нанесат удар върху американската икономика и следователно върху потреблението на домакинствата. Предвид възможностите на най-бедните домакинства, е малко вероятно потребителските цени да направят голям скок, което в перспектива води до риск от натиск върху заплатите. И ако американската икономика започне да изпитва затруднения, Фед може да реши отново да увеличи основния си лихвен процент. В крайна сметка златото може да запази мястото си в един диверсифициран портфейл.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"