fbpx

Как малък спекулативен фонд успя да удари най-богатия човек в Азия

Цените на акциите на Adani Enterprise, най-голямата индийска компания, продължават да падат на фондовия пазар. Причината за това е Hindenburg Research, малък американски хедж фонд, който взе за мишена най-богатия човек в Азия, Гаутам Адани. Тази кампания може също така да навреди на имиджа на Индия на международната сцена, коментира France 24*.

Най-богатият човек в Азия се озовава в полезрението на малък американски инвестиционен фонд, създаден преди по-малко от десет години. На 30 януари империята за строителство и инфраструктурни обекти на индийския мултимилиардер Гаутам Адани загуби повече от 70 милиарда долара от пазарната си стойност.

Виновник за това е Hindenburg Research, нововъзникващ хедж фонд, който публикува дълъг доклад от над 200 страници, описващ това, което неговите собственици наричат „най-голямата измама в историята на бизнеса“. Тези „разкрития“ им позволиха да заложат на падането на цените на фондовия пазар на акциите на компаниите, принадлежащи на Гаутам Адани.

Данъчни убежища и повтарящи се измами

След публикуването на този документ, резултат от „две години разследвания и множество интервюта“, „приказната история на успеха“ на Adani Entreprise се превърна в кошмар. Тези разкрития дори рискуват да навредят на „индийския модел на икономическо развитие“, твърди Wall Street Journal. Личното състояние на Гаутам Адани също понесе тежък удар, като спадна от над $100 милиарда до $85 милиарда за една седмица.

От Hindenburg research твърдят, че са открили, че лудият растеж на империята Адани се дължи не толкова на икономическата визия на нейния основател, колкото на финансови манипулации, включващи огромна мрежа от подставени компании, базирани в данъчни убежища.

Този фонд, ръководен от инвеститора-активист Нейтън Андерсън, обвинява Гаутам Адани, че е използвал членове на семейството си за извършване на множество измами с цел да създаде представата, че империята му е много по-печеливша, отколкото е в дейстителност.

Чрез изкуствено надуване на стойността на акциите на Adani (използване на фиктивни фирми за закупуване на акции с цел повишаване на тяхната цена) е създадена илюзия за огромно богатство, за да бъдат успокоени банките, от които се търси да отпуснат кредити на компанията, обяснява Financial Times.

„Мрежа от лъжи“ и „атаки срещу Индия“: това бяха двете отбранителни линии на поведение на Адани. Конгломератът дори публикува дълъг защитен акт на повече от 400 страници, за да се опита да докаже, че обвиненията на Hindenburg Research са просто борсови тактики, чиято цел е да предизвикат спад в цената на акциите и по този начин да се реализират печалби на фондовия пазар.

Hindenburg research се изправя срещу приятел на Моди

Трябва да се каже, че това е същността на дейността на структури като Hindenburg Research. „Това са фондове, чиято цел е да печелят чрез премахване на слабостите, показване на измамни практики и проследяване дейността на компании, които са надценени на фондовия пазар“, обяснява Александър Барадез, пазарен анализатор в IG France.

Най-известният от тези фондове, Citron Research, беше първият, който още от 2012 г. предупреждава за нестабилното финансово състояние на Evergrande, китайския гигант за недвижими имоти на глинени крака.

Hindenburg Research, който е далеч от успехите на Citron, обаче вече успя да накара американските власти да разследват Nikola, американска start-up компания, специализирана в електрически камиони. През 2021 г. неговият главен изпълнителен директор беше признат за виновен в множество измами.

Но с Гаутам Адани Hindenburg Research си избра противник от съвсем различен калибър. За 30 години този конгломерат се превърна в един от основните символи на успеха на индийската икономика на международната сцена.

Гаутам Адани започва дейността си през 80-те години като търговец на диаманти. След това той я диверсифицира благодарение на икономическите реформи, осъществявани от поредица индийски правителства.

Adani Enterprise днес е по същество инфраструктурен гигант, притежаващ няколко индийски пристанища. Но освен това има мини, топлоелектрически централи, иска да участва активно в енергийния преход в Индия, изкупил е множество медии.

Преди всичко Гаутам Адани се проявява като много приближен до Нарендра Моди, настоящият индийски министър-председател. И двамата са родом от един и същи регион – Гуджарат – и бизнесменът често е наричан „Рокфелер на Моди“. „От идването на власт на Нарендра Моди през 2014 г., състоянието на Гаутам Адани се е увеличило с около 230%“, пише Financial Times в статия, публикувана през 2020 г.

Подозренията за фаворизиране преследват покровителя на Адани през цялата му кариера. Говореше се дори за разследване, особено след като бизнесменът получи  управлението на пет летища през 2018 г. Малко преди този „подарък“ законът беше променен, така че да позволи на компании без опит в тази област да участват в обществената поръчка, какъвто беше случаят на Adani Enterprise.

Но Гаутам Адани никога не се е притеснявал. Той си дава вид на недосегаем бизнесмен в Индия, докато империята му изглежда „твърде голяма, за да фалира“ (too big to fail), което означава, че фалитът на Адани би имал последици за цялата страна.

Опасност за индийския икономически модел?

Ето защо атаката на Hindenburg Research „не е проблем само за Адани, но и за Индия“, твърди Александър Барадез. Подозрението за измама може да бъде „смъртоносна отрова за конгломерат като този“, добавя анализаторът.

Adani Entreprise е силно задлъжняла през годините, за да реализира многобройните си гигантски инфраструктурни проекти. „Това е компания, която редовно се нуждае от достъп до нови заеми, за да финансира дълга си (по-специално плащанията по лихвите) и ако подобни обвинения охладят ентусиазма на банките, проблемите могат бързо да станат много сериозни“, казва Александър Барадез.

Според него компания с такъв размер може да се сгромоляса „за няколко седмици“, ако никой повече не иска да ѝ предоставя заеми. Подобен сценарий би бил катастрофален за индийската икономика: повечето индийски банки са отпуснали големи суми на тази компания и финансовото им състояние зависи от способността на Адани да ги погасява, напомня Wall Street Journal.

Също така съществува опасността инвеститорите да се оттеглят по-масирано от индийския пазар, защото вярата им в икономиката на страната ще бъде силно разклатена“, отбелязва Александър Барадез. Това е достатъчно, за да се постави под въпрос доверието, което Индия има сред инвеститорите в сравнение с Китай.

По този начин докладът на Hindenburg Research поставя индийските власти в много деликатна ситуация. Те могат да започнат разследване след тези твърдения, с риск да бъдат обвинени, че участват в една „антииндийска“ кампания. В националистическа Индия на Нарендра Моди това е рискован ход. Но международните инвеститори могат да не се отнесат с разбиране към отказа да се започне разследване.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"