fbpx

Как ръстът на промишлеността влияе върху интензитета на емисиите

Инициативата за пропуски в данните на Г-20 помага на политиците да разберат по-добре въздействието на икономическите дейности върху околната среда и ефективността на политиките за климата – на това е посветен анализът, публикуван в блога на Международния валутен фонд…

Тъй като икономиките по света се стремят да намалят емисиите и да постигнат устойчив растеж, надеждните данни са от решаващо значение. Те формират основата за вземане на информирани решения, ръководейки разработването на политики, прилагането и мониторинга.

Признавайки това, Г-20 засилва усилията си за подобряване на обхвата и качеството на данните, свързани с климата. Чрез третата фаза на инициативата за пропуски в данните страните от групата се стремят да интегрират по-добре данните за климата с макроикономическата статистика. Това ни позволява да разберем по-добре въздействието върху околната среда на икономическите дейности и ефективността на политиките за климата.

Графиката на седмицата подчертава един такъв полезен показател: интензитетът на емисиите на парникови газове, който измерва нивата на емисии спрямо производството на индустрията. Това показва кои индустрии произвеждат повече замърсители на долар продукция и може да насочи усилията за намаляване на емисиите в най-въздействащите зони.

Интензитет на емисиите на парникови газове на G20 по сектори (метрични тонове емисии на $1000 продукция); Графика: МВФ

Графиката разкрива някои обещаващи тенденции. По-конкретно, данните показват значително намаляване на интензитета на емисиите в селскостопанския и промишления сектор, като последният включва електроенергийната, минната и водната промишленост. Това е особено окуражаващо, тъй като тези сектори заедно представляват над 75 процента от всички емисии на Г-20 и са сред най-интензивните източници на емисии. Този спад в интензитета на емисиите предполага, че източниците на енергия с по-ниски въглеродни емисии, по-чистите технологии и подобренията в енергийната ефективност дават плодове. За да се разбере по-добре как тази динамика се развива в индустриите и икономиките, са необходими по-подробни данни. Предоставянето на по-подробни данни за по-добро разбиране на прехода към икономика с по-ниски въглеродни емисии е важна цел на инициативата за пропуски в данните на Г-20.

Въпреки че интензитетите на емисиите в някои ключови сектори спадат, общият темп все още е недостатъчен, за да отдели навреме икономическия растеж от емисиите, така че да постигне целите в областта на климата. Докладът на Междуправителствения панел по изменение на климата от 2023 г. показва, че глобалните емисии на парникови газове ще трябва да намалеят с най-малко 43 процента до 2030 г. в сравнение с нивата от 2019 г., за да не надхвърли глобалното затопляне над 1,5 градуса по Целзий. Постигането на това намаление на емисиите при запазване на икономическия растеж би довело интензитетите на емисиите към нула – където в крайна сметка се нуждаем те да останат.

По-задълбоченото вникване в данните също разкрива значителни и постоянни пропуски. Въпреки че чрез инициативата за данни стават достъпни повече данни, повечето икономики от Г-20 все още не изготвят редовно тази статистика или го правят без необходимите подробности по сектора. Тази липса на стабилно покритие на данни възпрепятства ефективното управление и вземане на решения, затвърждавайки поговорката „Не можете да управлявате това, което не измервате“.

Емисиите на парникови газове от производствени дейности са само една част от въглеродния отпечатък на една страна. За пълното разбиране на глобалния напредък, особено от гледна точка на прилагане на корекции на границите, е необходимо да се отчетат намаленията на емисиите, постигнати чрез пренасочване на дейности с интензивно замърсяване към икономики извън Г-20. Разрешаването на този проблем обаче изисква глобална перспектива. Една от целите на инициативата е да се разширят въглеродните отпечатъци за Г-20, които отразяват емисиите на всяка страна, независимо от това къде физически възникват емисиите.

Продължаващите инициативи по третата фаза за стандартизиране и разширяване на сметките за емисии във въздуха надхвърлят обикновените процедурни корекции; те играят критична роля за по-доброто съгласуване на икономическите политики с устойчивите цели. С напредването на работата тя ще продължи да подобрява начините, по които държавите измерват и в крайна сметка управляват своето въздействие върху околната среда.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"