fbpx

Как ще развиваме индустрия със скъпа енергия и липса на кадри?

Пандемията, китайската индустриална експанзия и ескалацията на войната в Украйна задължават Европа да преосмисли индустриалната си политика, коментира в студиото на Bloomberg TV доц. д-р Теодор Дечев, директор „Индустриални политики“ в АИКБ.

Разговорът е в контекста на това, че Министерството на икономиката и индустрията започва изготвянето на национална индустриална стратегия, съвместно с Европейската комисия. Като намерението на ЕК е да преразгледа отношението си към индустриалното развитие на Стария континент.

Предстои да се направи цялостен анализ за българската индустрия, за да се извлекат приоритетите, но според Дечев не ЕК или държавата трябва да задават приоритетните сектори за индустрията.

„Големите проблеми пред българската индустрия не са в рамката на този проект. Първият проблем, че когато дойде инвеститор в България и научи цената на тока хваща обратния самолет. Ако случайно остане, пред него е изправен проблемът как да включи обикновен трафопост в мрежата, а какво остава, ако е голямо производство. Проблемът с цената на електроенергията и с инфраструктурата около това е голям“, изтъква Теодор Дечев.

По думите му свързаността с енергийните борси също е пречка за страната ни.

„Очевидно е, че трябва да търсим технически решения, свързаност на мрежите с други производители. При електроенергетиката непрекъснато има внос и износ, в зависимост от ситуацията. Някои хора искат ние да сме само износители, но понякога трябва да сме и вносители, когато това е изгодно от ценова гледна точка или заради технически причини“, отбелязва Дечев.

Относно значимият за страната ни поблем с липсата на човешки ресурс и по-специално квалифицирани кадри, Дечев обръща внимание, че . съществува европейски инструмент за привличане на работници, но той не работи ефективно у нас, което показва нуждата от такъв национален инструмент. По думите му усилията на работодателските организации са довели до определена либерализация с вноса на кадри от ЕС и трети страни, но съществува силна опозиция в лицето на профсъюзите.

Теодор Дечев подчертава също така и нуждата да не бъдат пренебрегвани традиционните сектори за сметка на развитието на софтуер. Машиностроенето и електротехниката са гръбнакът на индустрията и трябва да бъдат доразвивани.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"