fbpx

Катар и Исландия консумират най-много енергия на глава от населението

Глобалното потребление на енергия има значителни регионални различия поради разликите в нивата на индустриализация, климатичните условия, гъстотата на населението и достъпа до природни ресурси, както и различни енергийни политики и икономически дейности в различните страни.

Например страните с по-студен климат може да консумират повече енергия за отопление, докато силно индустриализираните нации може да имат по-високо потребление на енергия на глава от населението поради обширните си производствени сектори.

Изданието Visual Capitalist класира първите 15 държави по потребление на енергия на глава от населението през 2023 г., както и потреблението на глава от населението за всеки глобален регион. Цифрите са представени в гигаджаули (GJ) на глава от населението и се основават на данните на Статистическия преглед на доклада за световната енергетика 2024 на Института по енергетика.

Visual Capitalist

Катар и Исландия консумират най-много енергия на глава от населението

Катар е с най-високото потребление на енергия на глава от населението в света през 2023 г. – 817 GJ на човек. Почти цялото потребление на енергия в страната се получава от природен газ, от който Катар има изобилни запаси.

Държави, разположени в горещ или студен климат, които също са богати на определен енергиен ресурс, като Катар и неговия природен газ или Исландия и неговата геотермална енергия, съставляват много от най-големите потребители на енергия на глава от населението през 2023 г.

Тези страни са склонни да консумират повече енергия за отопление или охлаждане на домове и често използват повече енергия, тъй като разходите за електроенергия често са много ниски. Заедно с това много от страните с най-голямо потребление на енергия на глава от населението са сравнително слабо населени, като Канада и Саудитска Арабия са единствените нации в топ 10 с население от над 10 милиона.

Visual Capitalist

Регионална перспектива

Разглеждайки глобалните региони, не е изненадващо, че Северна Америка консумира най-много енергия на човек, при 240 GJ на глава от населението, почти три пъти повече от средното за света от 77 GJ.

Цифрите в Северна Америка са в контраст с региони като Африка, която консумира 14 GJ на глава от населението, или дори Южна и Централна Америка с 58 GJ на глава от населението.

Според Института по енергетика около 750 милиона души по света или 1 на всеки 10 души нямат достъп до електричество.

 




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"