fbpx

Катар и ОАЕ искат инвестиции: Европа дълго време ще се нуждае от газ

Светът ще има нужда от природен газ за дълго време и са необходими повече инвестиции, за да се гарантира сигурността на доставките и достъпни цени по време на глобалния енергиен преход. Това изтъкват енергийните министри на Катар и Обединените арабски емирства, цитирани от Ройтерс.

Саад ал-Кааби, държавен министър на енергетиката на Катар, коментира по време на срещата на високо равнище на Атлантическия съвет за глобалната енергетика, че меката зима в Европа е довела до спад на цените, но че нестабилността ще остане „за известно време“, тъй като няма много газ, който да идва на пазара до 2025 г.

Въпросът е какво ще се случи, когато те (Европа) поискат да попълнят хранилищата си през настоящата и следващата години“, отбелязва той.

По-късно Кааби е отбелязва пред репортери, че Катар, който работи за разширяване на своя добив на газ, има ограничени количества за Европа, които ще реализира, „но има ограничение за това, което можем да направим“.

Катар е един от най-големите производители на втечнен природен газ (LNG) в света. ОАЕ са производител на петрол от ОПЕК, който изостря фокуса си върху газовия пазар, тъй като Европа се стреми да замени руския внос на енергия след съкращенията на доставките, след като западните санкции бяха наложени на Москва заради нахлуването й в Украйна, изтъкват от Ройтерс.

По думите на катарския министър, той вярва, че руският газ в крайна сметка ще се върне в Европа.

Министърът на енергетиката на ОАЕ Сухейл ал-Мазруей, говорейки на същия панел в Абу Даби, се съгласи от своя страна, че „за много дълго време ще има газ“ и че макар да се инсталира повече възобновяема енергия, са необходими повече инвестиции в газ като база натоварване.

Целият свят трябва да мисли за ресурсите и как да позволи на компаниите да произвеждат повече газ, за да го направят достъпен“, казва Мазруей.

Кааби обръща внимание и на това, че е несправедливо Западът като част от усилията му за зелена енергия, да иска африканските страни да не сондират за петрол и газ, когато това е важно за техните икономики и светът се нуждае от повече доставки.

Мазруей пък заявява, че „неясната“ стратегия на много страни ги затруднява да се ангажират с дългосрочни газови договори, което от своя страна затруднява енергийните компании да осигурят финансиране за инвестиране в развитието на производствения капацитет.

Тъй като конкуренцията за втечнен природен газ се разгорещи, миналата година Германия сключи 15-годишна сделка за доставка на втечнен природен газ за Катар от 2026 г. от проекта за разширяване на северното находище на Катар. QatarEnergy подписа и 27-годишен договор за доставка на китайския Sinopec.

Кааби, който е и главен изпълнителен директор на QatarEnergy, информира, че се водят преговори с много играчи по света. „Има много европейски и азиатски купувачи и има потенциал до края на годината цялото увеличение на добива в Катар да бъде разпродадено“.

Двуфазният план за разширение на North Field на Катар включва увеличаване капацитета за втечняване от 77 милиона тона годишно до 126 милиона тона до 2027 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"