fbpx

Киър Стармър – бъдещият британски премиер и очакващото го ужасно наследство

В обширна статия изданието Politico представя Киър Стармър – лидер на лейбъристите, спечелили внушителна и обявена за историческа победа на парламентарните избори във Великобритания. Предвид убедителното мнозинство в парламента, Стармър е сигурният нов министър-председател на Обединеното кралство.

Адвокат по правата на човека от малко градче в Южна Англия. Стармър е политик само от девет години и откакто е обявен за лидер на лейбъристите, насочва партията си от най-тежкото изборно поражение от почти век, за да се превърне в доминираща сила в британската политика.

Нещо повече, отбелязва Politico, „неговият успех – точно както западните съюзници флиртуват с популизма – го поставя незабавно като един от най-известните централни лидери в света. Това може да е самотно място, когато дойде краят на годината“.

Той е социалист, преминавайки към меката левица, и когато твърдолевият лидер на лейбъристите Джереми Корбин пада през 2019 г., Стармър застана начело на партията с „безсрамно лява платформа“, давайки 10 обещания, за да се хареса на привържениците на своя предшественик. След като дойде на власт, той ги изхвърли всички, с изключение на последния – за да осигури ефективна опозиция. Корбинитите и антисемитите бяха изчистени от партията.

Сега Стармър казва, че Covid-19, Украйна и състоянието на публичните финанси му забраняват да продължи с първоначалната си платформа. Истината е, че той искаше да спечели общи избори, а в конституционната монархия няма социалистически път към това.

Кампанията му се фокусира върху избирателите в маргинални избирателни райони. Лейбъристките стратези бяха особено обсебени от жената Стивънидж, (въображаема) гласоподавателка на 40 години, с деца и зле платена работа. Тя се тревожи за разходите за живот, Националната здравна служба и имиграцията. Тя смята, че Уестминстър е тривиален.

Стармър разказва, че миналото лято е ходил на почивка в село в Съсекс, наречено Мидълтън он Сий. „Всеки път, когато излизахме на разходка, хората идваха при мен – което е добре, защото сме дълбоко в територията на торите“, казва той, цитиран от Politico. „Хората говореха за ипотеки и канализация: Темите бяха абсолютно последователни.“ Той изтъква, че обича да слуша избирателите и го демонстрира с поговорката: „Ето защо имаш една уста и две уши“.

Който и да спечели следващите избори, го чака ужасно наследство“, прогнозира професор Джон Къртис, водещ британски социолог. „Изчерпахме кредитната си карта, имаме рекордни нива на данъчно облагане, обществените услуги не работят, има много малко налично фискално пространство и икономиката намалява“.

Стармър може да бъде страхотен министър-председател реформатор на лейбъристите. Или може да бъде, както го наричат врагове му тори, следващ плановете за разходи на торите и просто играещ на ръба. Или може бързо да бъде повален от болната икономика: той няма фракция в лейбъристите и ако се провали, няма приятели.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"