fbpx

Кирил и Асен печелят вота със 74 хиляди гласа повече от ГЕРБ

„Продължаваме промяната“ печели изборите за 47 Народно събрание. Това сочат почти окончателните резултани на ЦИК при обработени 99.51% СИК протоколи.

Формацията на Кирил Петков и Асен Василев събира 25.65% от вота или 666 837 гласа. Втори с почти три процента изоставане са ГЕРБ, изпреварени от ПП с над 70 хиляди гласа.

Трети са ДПС с 12.92%, следвани от БСП, които се преборват за четвъртото място в парламента с 10.26% пред Има ткакъв народ 9.52, Демократична България със стабилно шесто място 6.34% и последните, минали бариерата, Възраждане с 4.86 процента от гласовете.

Под 4-те процента остават формацията на Манолова 2.29 и ВМРО 1.8 на сто.

Тези резултати сочат, че ГЕРБ губят спрямо юлските избори 50 хиляди гласа, ДПС подобряват резултата си с над 40 хиляди гласа, дошли предимно от вота в Турция.

Сред най-големите губещи е БСП със 100 хиляди гласа по-малко спрямо юли, но най-катастрофално е представянето на Има такъв народ, които губят 410 хиляди гласа. Демократична България също е сред „потърпевшите“ от представянето на „Продължаваме промяната“, като губи от юли 180 хиляди гласа.

Формацията на Мая Манолова не влиза в този парламент, тъй като има близо 80 хиляди гласа по-малко. За разлика от нея Възраждане подобрява резуртата си с над 40 хиляди гласа, което ми дава парламентарно представителство.

В президентските избори Румен Радев остава на половин процент под 50-те с 49.45 на сто – 1 312 261 гласа. Резултатът на опонента му Анастас Герджиков е над два пъти по-слаб – 22.85%, 606 441 гласа. Въпреки това двамата отиват на балотаж, който ще се проведе на 21 ноември.

Пред бТВ Асен Василев коментира, че още тази седмица формацията започва преговори с евентуалните си коалиционни партньори – Демократична България, Има такъв народ и БСП, с които могат да съберат парламентарно мнозинство. Василев изтъкна, че макар да е анонсирано, че той може да е финансов министър, докато Кирил Петков ще е кандидатът за премиер, тези два поста не са задължителни за тях и всичко ще мине през преговори.
По думите му, ако искаме да имаме стабилно правителство, което няма да се разпадне при първата криза и хоризонтът му ще бъде 4-годишен мандат, то трябва да се следва германският модел, като Василев даде за пример коалиционното споразумение в Берлин, което е 800 страници.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"