fbpx

Китай дърпа напред световното потребление на въглища

Въпреки че много нации се отказаха от изкопаемите горива, през 2023 г. световното потребление на въглища достига зашеметяващите 164 екзаджаула (EJ) енергия, което е рекорд.

Изданието Visual Capitalist, в партньорство с Range ETF, проучва ролята на въглищата в глобалния енергиен микс и определя кои региони все още консумират големи количества въглища.

Въглищата са важен играч в глобалния енергиен микс, допринасяйки с 26% от световната енергия през 2023 г., повече от всички източници на неизкопаеми горива взети заедно. Единственият енергиен източник, който допринася повече за глобалния енергиен микс, е петролът.

Потреблението на въглища е намаляло в много региони. Например, както Северна Америка, така и Европа са намалили с 16% потреблението си на енергия от въглища през 2023 г. Силното разчитане на въглища в Азиатско-тихоокеанския регион обаче води води до това, че глобалното потребление на въглища остава по същество непроменено през последните 10 години.

Visual Capitalist

През 2023 г. Китай увеличава потреблението си на въглища от 88 EJ до почти 92 EJ – общо 56% от световното потребление на въглища. Това допринася значително за факта, че Азиатско-Тихоокеанският регион е водещ в света с удивителните 83% от световното потребление на въглища.

Лесният достъп до съществуващата инфраструктура и разумните цени не само поддържат световното потребление на въглища през последните 10 години, но и проправиха пътя за потенциален растеж. Много развиващи се нации сега разширяват потреблението си на въглища, представяйки потенциални възможности на пазара на въглища.

Според Статистическия преглед на световната енергетика за 2024 г., между 2022 г. и 2023 г. Бангладеш и Колумбия отбелязват двуцифрено процентно увеличение на потреблението на въглища спрямо предходната година: съответно 41% и 53%.

Въглищата продължават да играят решаваща роля в глобалния енергиен микс, особено в развиващия се свят, където тяхната достъпност ги прави предпочитан източник на енергия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"