fbpx

Китай готви ограничаване износа на антимон, вдигнало рязко цената му

Китай обяви, че ще наложи контрол върху износа на някои продукти от антимон от 15 септември, като част от мерките, наложени от Пекин от миналата година за ограничаване на доставките на стратегически минерали.

Ройтерс дава подробности за китайските ограничения и пазара на антимон.

Антимонът е лъскав сив металоид, известен от древни времена, когато се използва в медицината и козметиката. Най-голямото му приложение днес е за забавяне на горенето, което представлява около половината от глобалната употреба през 2023 г., според брокерската компания CICC.

В същото време около една пета от антимона се използва за производството на фотоволтаично стъкло за подобряване на работата на слънчевите клетки. По-голямата част от останалото е използвано в оловно-киселинни батерии.

Антимонът също става все по-стратегически поради употребата му във военно оборудване, като инфрачервени ракети, ядрени оръжия и очила за нощно виждане, и като втвърдяващ агент за куршуми и танкове.

Най-често добиваната руда се нарича стибнит, която съдържа антимон и сяра. Антимонът може също да бъде страничен продукт от добива на злато или възстановен от рециклиране на оловно-киселинни батерии.

Новите ограничения на Китай се прилагат за продукти от антимон, включително руда, блокове и оксид.

Износителите трябва да кандидатстват за лицензи за артикули и технологии с двойна употреба – тези с потенциални военни, както и граждански приложения, процес, който обикновено отнема два до три месеца в Китай.

Правилата също така забраняват износа на технологии за топене и разделяне на злато-антимон без разрешение.

Няма ограничения за обема, но въз основа на предишни ограничения износът на антимон вероятно ще намалее след прилагането на ограниченията.

Китай е най-големият производител на антимон, който представлява 48% от производството на мините през 2023 г., следван от Таджикистан с 25%, показват данните на Геоложката служба на САЩ (USGS), цитирани от Ройтерс.

Китай е и най-големият производител на обработен антимон, включително антимонов триоксид (ATO), който традиционно се използва в забавители на горенето и все повече като избистрящ агент в соларно стъкло.

Износът на Китай на необработен антимон, включително блокове, е намалял с 45% на годишна база през първата половина на 2024 г. до 1694 метрични тона, показват данни на митниците. В отговор европейските ATO рафинерии потърсиха Таджикистан, Виетнам и Мианмар като алтернативи, като американските купувачи се снабдяваха предимно с материали от Индия, по данни на Project Blue.

Известните запаси от антимон могат да отговорят на търсенето за около 24 години, много по-малко от известните запаси от редкоземни елементи, литий и други метали, макар и малко повече от тези за сребро, показват данни на USGS. Китай е най-големият производител на антимонова руда, но производството е намаляло до 40 000 тона през 2023 г. от 61 000 тона през 2020 г. в резултат на падащите нива на руда и по-строгите екологични изисквания.

Въпреки доминирането си в производството на руда, Китай е нетен вносител на антимонови концентрати и зависи от руда от страни, включително Тайланд, Мианмар и Русия.

Цените на антимона вече достигнаха рекордни стойности. Китайски антимон, CIF Северозападна Европа и с 99,65% чистота, се търгуваше на исторически върхове над 22 000 долара за метричен тон до края на юли, показват данните на LSEG Workspace.

В Китай антимонът с чистота 99,91% се търгува на рекордните 162 500 юана (22 657,24 долара) за тон от сряда, показват данните на Шанхайската метална борса.

Индустриални анализатори посочват, че цените може да се повишат с още 8 000 долара за тон тази година до 30 000 долара, тъй като купувачите от Китай се стремят да натрупат повече материал поради новото ограничение.

В къщото време цените на акциите на производителите на антимон в Китай скочиха с до 10%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"