fbpx

Китай и Русия се договориха за максимално натоварване на газопровода „Силата на Сибир“

„Газпром“ и китайската компания CNPC са се договорили за осигуряване в спешен порядък на максимално натоварване на газопровода „Силата на Сибир“, по който Русия доставя природен газ на Китай. Съгласувано е това да стане към декември 2024, а не в началото на 2025 година, съобщава ТАСС.

По време на среща на президента на Газпром Алексей Милер и председателя на борда на CNPC Дай Хоулян е подписано допълнително споразумение към договора за покупко-продажба на газ по „източния“ маршрут.

Съобщава се, че необходимоскта от допълнителни доставки през декември 2024 година е поставена от китайската страна.

По този начин ще бъде осигурено предсрочно освобождаване на ежедневните доставки на газ за Китай по газопровода „Силата на Сибир“ до максималното ниво на договора (по-рано това беше планирано да стане в началото на 2025 г.)“, се посочва в съобщението.

Припомняме, след загубата на европейския пазар заради нахлуването в Украйна, Русия разчита изключително на китайското потребление. Проблемът за Москва е, че капацитетът на „Силата на Сибир“ не може да осигури обемите, които Газпром продаваше на европейските държави.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"