fbpx

Китай плаши ЕС с търговска война, Германия опитва да намали напрежението

Пекин предупреди, че ескалиращите търкания с Европейския съюз относно вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай, може да предизвикат търговска война, съобщава Ройтерс.

Заканата идва в момент, в който министърът на икономиката на Германия е в китайската столица с предложените тарифи, които са на първо място в дневния му ред Тридневното посещение на Робърт Хабек е първото на високопоставен европейски служител, откакто Брюксел предложи високи мита върху вноса на произведени в Китай електрически превозни средства за борба с прекомерните субсидии.

В отговор преди ден китайските автомобилни производители призоваха Пекин да повиши митата върху вносните европейски автомобили с бензинов двигател, а правителството започна дъмпингово разследване на вноса на свинско месо в ЕС.

Отговорността е изцяло на страната на ЕС“, се казва в изявление на говорител на китайското министерство на търговията, цитиран от Ройтерс. „В своето разследване на изравнителните мита европейската страна сплашваше и принуждаваше китайските предприятия с наказателни високи тарифни ставки и изискваше прекалено обширна информация“, добавя той.

Посещението на Хабек се разглежда като възможност за Германия да обясни на китайските служители неотдавнашното обявяване на митата, като същевременно намали риска от ответни мерки от Китай, които биха могли да навредят на германския бизнес.

Гласът на Германия има особена тежест и водещите производители на автомобили яростно се противопоставиха на митата на ЕС. Берлин призова за диалог, като същевременно очаква Китай да направи компромис. Германските производители на автомобили биха били изложени най-сериозно на каквито и да е контрадействия от страна на Пекин, тъй като почти една трета от продажбите им идват от китайската икономика.

Коментира се, че ходът на ЕС относно тарифите за електромобили е потопил до ново дъно търговските връзки с втората по големина икономика в света.

Очаква се при пристигането си в Пекин Хабек да се срещне с посланици на няколко държави от ЕС и след това да започне разговори с премиера Ли Цян и други официални лица. Той също така ще се срещне с министъра на промишлеността Джин Джуанлун и министъра на търговията Уанг Вентао, преди да отиде в Шанхай и Ханджоу.

Междувременно обаче министърът смекчи очакванията за това, което може да бъде решено по време на посещението му, посочвайки, че не очаква да постигне решение на търговското напрежение.

Германия също така се стреми да разшири достъпа на своите компании до огромния китайски пазар, като същевременно се опитва да „намали риска“ икономиката си да не бъде твърде зависима от която и да е страна.

Търговски експерти отбелязват, че икономическите и политическите фактори все повече благоприятстват отношенията между САЩ и Германия. Търговията на Германия с Китай през първото тримесечие на 2024 г. за 60 милиарда евро е по-малко от общия обем на търговията между САЩ и Германия от 63 милиарда евро. Това прекъсва тенденция, която класира Китай като най-добрия търговски партньор на Германия за осем поредни години.

Официални данни, публикувани днес, цитирани от Ройтерс, подчертават промяната: германският износ за Китай е спаднал с 14% през май спрямо предходната година, докато износът за Съединените щати се е повишил с 4,1%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"