fbpx

Китай с тотална доминация по ръст на ВЕИ капацитета

Глобалният капацитет за възобновяема енергия е нараснал с 415% от 2000 г. насам или с общ годишен темп на растеж (CAGR) от 7,4%.

В същото време много големи и богати региони, включително Съединените щати и Европа, поддържат по-нисък среден годишен ръст на възобновяемия капацитет.

Изданието Visual Capitalist чрез проекта си Decarbonization Channel и по данни на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA) представя как всеки световен регион е допринесъл за растежа на капацитета за възобновяема енергия от 2000 г. насам.

Между 2000 г. и 2023 г. глобалният възобновяем капацитет се е увеличил от 0,8 на 3,9 TW. Процесът е воден от Китай, който добавя 1,4 TW, повече от Африка, Европа и Северна Америка взети заедно. Възобновяемата енергия тук включва слънчева, вятърна, водна (с изключение на помпено съхранение), биоенергия, геотермална и морска енергия.

През този период растежът на капацитета в САЩ е малко по-бърз от това, което се наблюдава в Европа, но много по-бавно, отколкото в Китай. Въпреки това се очаква растежът на възобновяемите енергийни източници в САЩ да се ускори поради скорошното прилагане на Закона за намаляване на инфлацията.

Като цяло Азия показва най-голям регионален растеж, като Китай е най-открояващата се страна на континента.

Отбелязва се, че Канада се справя значително по-зле от останалата част от развития свят от 2000 г. насам, когато става въпрос за добавяне на възобновяем капацитет. Между 2000 г. и 2023 г. възобновяемият капацитет на страната е нараснал само с 57%.

Тенденции в развиващите се икономики

Възобновяемият капацитет на Африка е нараснал със 184% от 2000 г. насам с CAGR от 4%.

В момента Индия е най-гъсто населената страна на планетата и нейният възобновяем капацитет също бързо нараства. От 2000–2023 г. той е нараснал с 604%, или CAGR от 8%.

Изданието обръща внимание, че енергийният капацитет не винаги е еквивалентен на производството на електроенергия. Това важи особено за периодичните източници на енергия, като слънчева и вятърна, които зависят от природни явления.

Въпреки широко разпространения ръст на възобновяемата енергия в световен мащаб, IRENA подчертава, че глобалният капацитет за производство на възобновяема енергия трябва да се утрои от нивата си от 2023 г. до 2030 г., за да постигне амбициозните цели, определени от Парижкото споразумение.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"