fbpx

Китайски банки въвеждат нови ограничения за руски патньори

Редица китайски банки са започнали да забраняват на местни доставчици да откриват сметки извън провинцията, в която предприемачите работят. „Комерсант“ цитира „Ведомости“, който, позовавайки се на пет източника измежду вносители и посредници, съобщава, че подобни териториални ограничения са започнали през април-май тази година.

Изданието цитира като пример доставчик от провинция Съчуан, който работи с един от анкетираните вносители. Той се опитал да открие сметка в банка в провинция Шандонг, но получил отказ поради решението да се откриват сметки само за местни компании. В същото време отказът може да бъде и неофициален: на компаниите се предлага да изчакат откриването на сметка в продължение на шест месеца, а в края на периода се молят да изчакат още толкова време.

Според Наталия Кузнецова, партньор в адвокатската кантора O2, банките отказват да открият сметки поради подозрения, че доставчиците нарушават санкциите. Банките предпочитат да въведат регионални ограничения, защото са по-добре запознати с историята на взаимоотношенията и дейността на компаниите от региона, в който оперира банката. Това от своя страна улеснява оценката на рисковете и позволява на банките да имат по-малко страх, че ще попаднат под вторични западни санкции.

Управляващият партньор на адвокатската кантора Nordic Star Андрей Гусев смята, че териториалните ограничения може да са част от стратегията на китайското правителство за засилване на контрола върху икономиката, по-специално върху изтичането на капитали и защитата на националните интереси. В същото време Гусев определя ограниченията като сериозно предизвикателство за търговията между Русия и Китай.

Проблемите с плащанията между Русия и Китай са започнали в края на 2023 г. поради заплахата от вторични санкции от страна на САЩ. На 20 август Ведомости съобщи, че на руски предприемачи се връщат плащания за стоки от Китай, които вече са били доставени на руския пазар. Според Ройтерс, поради проблеми с плащанията между Руската федерация и КНР, в банките са замразени транзакции на обща стойност десетки милиарди юани.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"