fbpx

Китайски петролен гигант подновява амбициите си зад граница

China National Petroleum Corp (CNPC), най-големият производител на петрол в Азия, преразглежда глобалната си стратегия, в стремеж да съживи сключването на сделки, най-вече при втечняването на газ и дълбоководните сондажи, както и надграждайки рекорда си за добив в повече от остарели кладенци, съобщава Ройтерс.

CNPC и нейното листнато подразделение PetroChina са изправени пред стагнация на добива на петрол у дома и недостиг на нови проекти в световен мащаб за увеличаване на резервите, въпреки че забавящият се икономически растеж и нарастващото използване на EV подкопават вътрешното търсене, въпреки че нарастващите геополитически бариери ограничават пространството за маневриране .

CNPC може да поднови инвестирането в големи петролни и газови активи като оператор, както направи преди две десетилетия с покупката на канадската PetroKazakhstan за 4 милиарда долара и поглъщането на операциите на Devon Energy в Индонезия, посочва, цитиран от агенцията, Лу Рукуан, който е директор на отдела за икономика и технологии на CNPC Изследователски институт (ETRI) и участва в стратегическите дискусии.

Промяната в стратегията на най-големия производител на петрол в Азия би била връщане към по-амбициозните 1990-те и 2000-те години, когато се премести в Судан и Чад и изпълни сделките с Казахстан и Индонезия.

Лу оприличи трите десетилетия задгранични инвестиции на компанията с „кораб, плаващ към средата на течението“, докато описва необходимостта CNPC да се впусне в по-глобални придобивания.

Човек трябва да гребе по-силно, или в противен случай ще се оттегли назад“, казва Лу, бивш ръководител на стратегията и развитието в отдела за придобиване на групата CNPC International, преди да се премести в ETRI, предлагайки рядък поглед върху стратегическото мислене на един от най-големите в Китай мощни държавни предприятия.

В този контекст Ройтерс припомня някои от акцентите в досегашната дейност на CNPC.

През последните три десетилетия CNPC изгради глобално портфолио с активи в 33 държави.

Отвъдморското производство на компанията надхвърли 100 милиона метрични тона, или 2 милиона барела на ден петролен еквивалент, за първи път през 2019 г. и оттогава поддържа това ниво, според китайския Институт за икономически и технологични изследвания.

CNPC и нейната регистрирана компания PetroChina са инвестирали от 2002 г. насам около 38,6 милиарда долара в активи нагоре по веригата извън Китай, срещу 49,7 милиарда долара на Sinopec и 36 милиарда долара на CNOOC Ltd, според консултантската компания Wood Mackenzie.

Най-печелившият период на националния шампион е между 2009 г. и 2013 г. с 29 сключени сделки на стойност близо 28 милиарда долара.

Ройтерс изброява някои от основните инвестиции, които CNPC и PetroChina са направили, включително рафинерии, според уебсайтовете на компаниите, данни от LSEG и Rystad Energy.

Централна Азия:

Казахстан – През 2005 г. CNPC плати 4,1 милиарда долара за канадската фирма PetroKazakhstan, която се занимава с производство на петрол, рафиниране и маркетинг на горива. CNPC AktobeMunaiGas беше първата петролна и газова инвестиция на компанията в Централна Азия и остава основен източник на капиталово производство и паричен поток. През 2013 г. CNPC купува дял от 8,33% в гигантското водено от Chevron находище Кашаган за 5,4 милиарда долара.

Туркменистан – изцяло притежава проекта Amu Darya, първата инвестиция на CNPC в чужбина, която започна производство през 2007 г. Туркменистан е най-големият доставчик на газ за Китай.

Русия

Притежава 20% от Yamal LNG и 10% от Arctic-2 LNG, и двете водени от най-големия руски производител на LNG Novatek.

Близък изток

Ирак – Най-големият инвеститор, произвеждащ по договори за услуги в големите петролни находища Rumaila, West Qurna, Hafayi и Ahdab с общ добив от приблизително 900 000 барела на ден (bpd).

ОАЕ – През 2018 г. спечелиха по 10% дял в две концесии на петролни находища ADNOC в морето съгласно 40-годишна сделка, която струваше 1,2 милиарда долара. Това последва 8% лихва, спечелена през 2017 г. за 1,8 милиарда долара в гигантската концесия на петролни находища на сушата в Абу Даби.

Катар – Сделка през 2023 г. за 5% дял в един влак за износ на втечнен природен газ (LNG), свързан с 27-годишна сделка за доставка.

Иран – Сключи договор за споделяне на производството в петролното находище MIS през 2005 г. и направи първия сондаж за проучване през 2007 г. Похарчи милиарди долари за разработване на нефтеното находище Северен Азадеган, което започна производство през 2016 г. на около 80 000 барела на ден суров петрол заедно с природен газ. Компанията обаче спря производството там, след като САЩ отново наложи санкции на Иран през 2018 г.

Aзиатско-тихоокеански регион:

Австралия – PetroChina купи Arrow Energy през 2010 г. за 2,5 милиарда долара чрез съвместно предприятие с Shell, в първата си инвестиция в газовия сектор на въглищните пластове в Австралия. През 2013 г. закупи дела на BHP в Browse, най-големият неизползван газов ресурс в Австралия, за 1,63 милиарда долара.

Индонезия – През април 2002 г. придоби индонезийските активи на Devon Energy за $249,9 милиона, включително договор за споделяне на добива на нефт и газ от блок Jabung в Суматра.

Сингапур – Чрез напълно контролираната Singapore Petroleum Corp CNPC контролира половината от Singapore Refining Company в съвместно предприятие с Chevron.

Япония – притежава 49% от рафинерия от 115 000 барела на ден в Чиба

Европа:

Създава две съвместни предприятия през 2011 г. с британската фирма INEOS, PetroIneos Trading и PetroIneos Refining. Съвместните предприятия управляват френската рафинерия Lavera с мощност 210 000 барела на ден и рафинерията Grangemouth с мощност 200 000 барела на ден в Шотландия.

Америка:

Канада – Изцяло притежавани проекти MacKay River Oilsands и Dover Oilsands в Канада, които преработват подобно на катран гориво в битум, както и проекти за шистов газ Duvernay и Groudbirch газ в плътни породи. Притежава 15% дял в воден от Shell LNG Canada, разположен в Китимат, Британска Колумбия, който има годишен капацитет за износ на газ от 7 милиона тона, който трябва да достави първи газ през 2025 г.

Бразилия – Притежава 10% дял в подсоленото дълбоководно находище Libra в консорциум, ръководен от Petrobras.

Перу – първата инвестиционна дестинация на CNPC, където през 1993 г. компанията става оператор на три петролни блока в нефтеното находище Talara. През 2002 г. купи 45% от Pluspetrol за около 200 милиона долара.

Венецуела – CNPC започна да инвестира в южноамериканската нация преди три десетилетия с цел да разработи огромни ресурси в пояса на Ориноко, който съдържа най-големите залежи на тежък петрол в света.

Африка

Судан и Южен Судан – Едно от първите инвестиционни места на CNPC от 1996 г. През 2009 г. CNPC закупи 41% от блок 3/7, който произвежда суров петрол Dar Blend и 40% от находището 1/2/4, което произвежда суров петрол Nile Blend. Оперира и в блок 6 и притежава половината от рафинерията в Хартум с мощност 100 000 барела на ден.

Чад – Контролира Block H и притежава 60% дял в рафинерията N’Djamena с мощност 20 000 барела на ден

Нигер – Започва да добива петрол в находището Агадем през 2011 г.; построи тръбопровод с дължина 1950 км, който пренася суров петрол от басейна на Агадем до порт Семе в Бенин за износ.

Мозамбик – закупи през 2013 г. 20% дял за 4,2 милиарда долара във фокусирано върху газа предприятие Rovuma, разработващо офшорен блок 4 в офшорния басейн Rovuma в партньорство с Eni и Exxon Mobil.

Либия – подписа през 2005 г. споразумение за проучване и споделяне на производството с Libya National Oil Co за блок 17-4 в офшорния Пелагиански басейн.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"