fbpx

Класираха държавите по приноса им за въглеродните емисии в света

По данни на Глобалния въглероден атлас изданието Visual Capitalist изследва кои страни допринасят най-много за емисиите на CO₂ в света, като припомня, че усилването на естествения парников ефект води до значителни промени в климатичната система на планетата.

Според Глобалния въглероден атлас най-големите замърсители в света са Китай, Индия и САЩ, на които се падат 52% от световните CO₂ през 2021 г. Тези страни са и най-големите по отношение на населението.

По отношение на емисиите на CO₂ на глава от населението (метрични тонове), САЩ са сравнително с високи показатели – 15,32, докато Китай и Индия се класират по-ниско – съответно 7,44 и 1,89.

В исторически план САЩ са били най-големият източник на въглеродни емисии, освобождавайки 422 милиарда метрични тона CO₂ в атмосферата след индустриалната революция. Това е еквивалентно на почти една четвърт от целия CO₂, произведен от изкопаеми горива и промишлени дейности.

Предвид огромното им население и факта, че страните обикновено увеличават емисиите си, когато станат по-развити, Китай и Индия може да продължат да увеличават дяловете си още повече. Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че делът на Индия в глобалните емисии може да нарасне до 10% до 2030 г.

Всички тези основни източници на въглерод в атмосферата са си поставили цели за намаляване на емисиите през следващите десетилетия. Докато САЩ се стремят към нулеви нетни емисии до 2050 г., Китай се стреми към въглеродна неутралност до 2060 г., а Индия наскоро си постави цел за 2070 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"