fbpx

Кои държави са критично зависими от селскостопански износ

Между 2019 г. и 2021 г. селскостопанските продукти представляват повече от една трета от общата стойност на световния износ на стоки. Изданието Visual Capitalist представя класация на най-зависимите от селскостопански износ страни в света, използвайки данни от Конфедерацията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD).

Изданието е включило в изследването само държави, където селскостопанските продукти представляват повече от 75% от общия им износ. Зависимостта им от ресурси може да направи подобни страни уязвими на икономически шокове чрез колебания в цените.

В Микронезия зашеметяващите 98% от целия износ са селскостопански, от които 89% са риба в различни форми. Всъщност пет от първите 10 държави са малки островни нации в Тихия океан. Четири от тях също имат рибата като основен селскостопански износ.

Списъкът показва държави, чиито селскостопански продукти съставляват повече от 60% от общия им износ. Посочен е също и техният най-ценен селскостопански износ през 2022 г., получен от Observatory of Economic Complexity.

Visual Capitalist

Топ туристическата дестинация, Малдивите, също са в топ 10. Основният им селскостопански износ също е риба. Интересното е, че Observatory of Economic Complexity посочва „Самолети, хеликоптери и космически кораби“ като най-големия общ износ на Малдивите през 2022 г. (433 милиона долара), макар че е възможно това да са случаи на реекспорт.

Освен рибата, различни видове ядки и хранителни масла също са популярни категории за селскостопански износ.

Регионално тези зависими от селскостопански износ страни са разпръснати между Азия, Океания, Африка и Южна Америка. Европа и Северна Америка не са представени в този списък.

Съществуват също корелации между зависимостта от износ на ресурси и икономическата зрялост. ООН установява, че 67% от развиващите се нации в света са зависими по някакъв начин от износа на ресурси: между селското стопанство, енергетиката и минното дело.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"