fbpx

Компании в Европа съкращават десетки хиляди работни места

Високата инфлация и въздействието на войната в Украйна принудиха компании в цяла Европа да съкращават служители или да замразяват наемането. Ройтерс обобщава част от фирмите, предприели подобни мерки.

Автомобили

AUTOLIV: Шведският производител на въздушни възглавници и предпазни колани заяви на 8 юни, че планира да съкрати около 8000 работни места, което се равнява на около 11% от преките и непреките позиции в компанията.

CONTINENTAL Доставчикът на автомобилни части планира постепенно да прекрати бизнес дейностите в завода си в Гифхорн до края на 2027 г., което първоначално ще засегне 450 от 900 работни места в обекта.

STELLANTIS: автомобилният производител се споразумя със синдикатите през февруари да съкрати до 2000 работници от своите италиански операции чрез доброволни съкращения. На 28 юни компанията заяви, че планира да затвори завода си за механични скоростни кутии в Австрия, което ще засегне 300 работни места.

VOLVO: Шведската група заяви през март, че ще преструктурира дейността си за производство на автобуси в Европа, което ще доведе до намаляване на 1600 работни места.

VOLVO CAR: автомобилният производител на 4 май обяви 1300 допълнителни съкращения в Швеция, 6% от работната сила на компанията в родната страна.

Храни, търговия на дребно и потребителски стоки

CARREFOUR: френският търговец на дребно заяви на 26 юни, че може да съкрати до 979 работни места във Франция на доброволна основа.

DELIVEROO: Британската компания за доставка на храна съобщи на 9 февруари, че ще съкрати около 9% от работната си сила, или 350 позиции.

FIELMANN: Германският търговец на очила заяви на 3 март, че ще съкрати стотици работни места до 2025 г.

SAINSBURY’S: Британската група супермаркети планира да консолидира пет съществуващи депа за общи стоки на Sainsbury’s и Argos в три, като затвори две до 2026 г., в ход, който ще засегне 1400 работници.

ZALANDO: немският онлайн търговец на модни стоки заяви на 21 февруари, че ще съкрати стотици работни места в цялата компания.

Индустрия и инженеринг

BRITISH STEEL: компанията заяви на 22 февруари, че може да съкрати до 260 работни места, след като обяви планираното затваряне на своите коксови пещи в Северна Англия.

KONE: финландският производител на асансьори заяви на 26 януари, че ще намали броя на служителите с 1000, включително 150 във Финландия.

SSAB: Шведският производител на стомана съобщи на 16 юни, че е започнал извънредни преговори относно 850 от своите 4700 служители във Финландия поради слабото търсене в строителния сектор. Нейното подразделение Ruukki Construction може да освободи около 200 от своите около 1500 служители в страните, в които оперира, съобщи на 27 юни.

Технологии

BT: Най-големият британски широколентов и мобилен доставчик на 18 май заяви, че ще намали общата си работна сила с до 55 000 работни места до края на десетилетието, за да стане много по-икономичен бизнес.

DORMAKABA: Швейцарската група за сигурност заяви на 3 юли, че очаква да намали своите еквивалентни позиции на пълен работен ден с около 800.

ERICSSON: Производителят на телекомуникационно оборудване ще освободи 8500 служители в световен мащаб като част от плана си за намаляване на разходите.

LOGITECH: производителят на клавиатури, уеб камери и други компютърни аксесоари съкращава около 300 души в рамките на глобална реорганизация, по информация на Bloomberg News.

NOKIA: финландският производител на телекомуникационно оборудване заяви на 3 май, че планира да съкрати до 208 работни места във Финландия.

PHILIPS: Холандският производител на медицинско оборудване на 30 януари заяви, че ще съкрати 6000 работни места, за да се противопостави на спада на продажбите и след масово изтегляне на своите кислородни машини.

SAP: немската софтуерна компания заяви на 26 януари, че планира да освободи 3000 работни места, 2,5% от глобалната си работна сила, за да намали разходите и да се съсредоточи върху своя облачен бизнес.

TELECOM ITALIA: групата се стреми да съкрати до 2000 работни места в Италия чрез схема за доброволно ранно пенсиониране

VODAFONE: Британската телекомуникационна група на 15 юни постигна споразумение със синдикатите за съкращения на 1003 работни места в Италия, за да намали разходите. През май компанията заяви, че ще съкрати 11 000 работни места в световен мащаб за три години, тъй като прогнозира спад от 1,5 милиарда евро в свободния паричен поток през 2023 г.

Други

AIR LIQUIDE: френската компания за промишлени газове на 5 юли заяви, че може да намали френската си работна сила с 430 позиции.

BASF: германският производител на химикали заяви на 24 февруари, че ще съкрати 2600 работни места, за да подобри конкурентоспособността, като предупреди за по-нататъшен спад на печалбите поради нарастващите разходи.

DEUTSCHE BANK: Най-голямата банка в Германия изготвя планове за съкращаване на 10% от своите 17 000 работни места на дребно в Германия през следващите няколко години. На 27 април Deutsche Bank обяви, че ще съкрати 800 работни места, за да намали разходите с допълнителни 500 милиона евро през следващите няколко години.

GRIFOLS: испанската фармацевтична фирма заяви на 15 февруари, че ще освободи около 2300 служители, или 8,5% от глобалната си работна сила, на фона на преразглеждане на стратегията, насочено към достигане на годишни спестявания от около 400 милиона евро.

STORA ENSO: Финландската горска фирма заяви на 15 юни, че ще съкрати 1150 работни места, след като реши да затвори някои заводи за производство на целулоза във Финландия, Полша, Естония и Холандия.

UBS: швейцарската банка обмисля съкращаване на десетки хиляди работни места, или около 30% от общата си работна сила, след спешното поглъщане на Credit Suisse.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"